Slovenija
18 ogledov

Med Križaničem in Pahorjem vse v redu

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Jutri rebalans proračuna, s sindikati se bodo še pogajali, pravi Pahor. Referenduma o pomoči Grčiji ne bo. Križanič: Odnos med nama s Pahorjem je dober.

Jutri bo vlada začela rebalans proračuna, da se bo primanjkljaj ohranjal na ravni petih odstotkov BDP, po 2011 pa ga nameravajo spraviti pod raven, ki jo določajo maastrichtski kriteriji, se pravi pod tri odstotke BDP.
Pahor je ob tem poudaril, da se vlada še ni odločila za ustanovitev logističnega holdinga, saj obstajajo zadržki. Na začetku avgusta bo organizirana konferenca o modernizaciji Slovenskih železnic in ustanovitvi logističnega holdinga, je napovedal Pahor. S tem bo po njegovih besedah odprta javna razprava.

Glede možnega bojkota pogajanj z vlado s strani sindikatov javnega sektorja je dejal, da gre za pogajalsko taktiko in bi se pogajanja le prestavila. Če dialoga ne bi mogli vzpostaviti, pa bi vlada morala sprejeti interventni zakon, je povedal premier.

Po Pahorjevih besedah je glavni problem javnega dolga pri nas njegova hitra rast in ne toliko njegova nominalna vrednost. Vendar se ta dinamika počasi umirja, meni premier. Zanikal je tudi možnost referenduma o pomoči Grčiji.

Varnejši depoziti

Vlada je dopolnila tudi zakon o državnih poroštvih, po katerem Slovenija v skupnem jamstvenem mehanizmu EU daje garancije v višini 2,073 milijarde evrov, je povedal finančni minister Franc Križanič. Če bomo garantirali manj, se lahko v posameznih projektih naše jamstvo dvigne za 20 odstotkov, je še povedal.

Spremenjen je tudi  zakon o bančništvu, ki povečuje garancije za depozite prebivalstva v banke na slovenskem trgu. Po novem bo to jamstvo znašalo sto tisoč evrov in ne več 50 tisoč (kot medkrizni ukrep trenutno velja neomejeno jamstvo). Povezali bodo tudi inšpekcijo BS, ATVP in AZN.
Križanič je zanikal tudi govorice, da so odnosi med njim in premierjem Borutom Pahorjem skaljeni. "Še vedno sem eden njegovih najtesnejših sodelavcev," je dejal.

  Prenovljena zemljiška knjiga
 
Vlada je po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja sprejela novelo zakona o zemljiški knjigi. Glavna novost je popolna odprava vseh sodnih zaostankov v zemljiški knjigi. Teh je še okoli 39 tisoč, bistveno krajši pa bo tudi čas vpisa lastništva na nepremičnini, ki bo zdaj trajalo največ štiri dni (zdaj 2,5 meseca).

Uvedeno pa bo tudi elektronsko poslovanje, kjer bo možen 24-urni vpis sprememb lastništva nepremičnin. Za vse postopke v zvezi z zemljiškoknjižnimi zadevami bo zdaj pristojno višje sodišče v Kopru, kar pomeni centralizacijo postopkov. Bistveno cenejši bodo tudi postopki, ne glede na to, prek koga se vloži zemljiškoknjižni predlog.

Vlada bo namreč znižala vse ustrezne sodne takse in jih izenačila. Takse za nepremičnine cenejše 20 tisoč bodo tako znašale le 10 evrov. Nižje bodo tudi takse v vseh stečajnih postopkih in postopkih pris. Poravnave, ki so lahko znašale tudi med 43 in 73 tisoč evrov, sedaj pa bodo lahko največ 2 tisoč. Opuščene pa bodo tudi nekatere druge takse, kot na primer pri osebnem stečaju.

Če posameznik prejema socialno pomoč, bo po novem oproščen plačila sodne takse. Uveden je tudi sistem referenčnih podatkov, ki bo omogočal pregled nad virom sodnih taks.

  
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.