Slovenija
143 ogledov

Medveda so našli

Medvedek bo kaj kmalu odbrundal v drugo evropsko državo. (Foto: Reuters)
1/16
Žurnal24 main
Logarjevi iz Podvrha v Poljanski dolini so skrili medvedka pred okoljskimi inšpektorji – ti so ga do zdaj le našli in odpeljali v zavetišče na Muti.

"Meda ne damo," je pred današnjim poskusom odvzema mladega medvedka v vasi Podvrh v Poljanski dolini dejal lastnik Matevž Logar. Le nekaj minut pred prihodom okoljskih inšpektorjev in močnega policijskega spremstva je medvedka odpeljal neznano kam. Okoljski inšpektorji medvedka niso izsledili vse do okoli 16. ure, zato so iskanje prekinili. Kot so nam zdaj povedali na inšpektoratu za okolje in prostor, so medvedka zdaj našli in odpeljali v zavetišče na Muti. "Začasno bo tam. Težko rečem, kako se bo zgodba naprej razvijala," nam je dejala Helena Lovše Vrhovec z inšpektorata.

 

Inšpektorat za okolje in prostor je vložil kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi nezakonitega ravnanja z živaljo. Zanima ga, kako je medved sploh prišel v Podvrh. Meni, da od tam ne more izvirati in da je bil verjetno prepeljan.

Morajo ga dobiti
Akcijo je vodila glavna republiška inšpektorica za okolje in prostor Aleksandra Velkovrh. "Moramo ga dobiti. Postaja vse večji in nevaren," je dejala ob prihodu. Po neuspešnem iskanju pa opozorila, da so po medvedka prišli, ker ga Matevž Logar kljub vročeni odločbi ni oddal v zavetišče. Ponudili so mu možnost, da ga prostovoljno odda ob prihodu. "Ker tega ni storil, smo začeli z izvršilnim postopkom," je dodala.


Kakšno je bilo danes pri Logarjevih, si oglejte v zavihku Galerija.

Logarja vklenili

Okoljski inšpektorji in predstavnik zavetišča v Muti so imeli močno policijsko spremstvo. "Izvajamo asistenco. Smo tukaj, če bi jih slučajno kdo napadel," je dejal tiskovni predstavnik Leon Keder. Sredi postopka so Matevža Logarja, ki se je medtem vrnil, sicer priprli. "Za eno osebo smo ugotovili, da ima izdan uklonilni pripor," je bil skop Keder, smo pa izvedeli, da pripor ni bil povezan z oviranjem današnjega postopka, temveč s kaznijo za minuli prekršek, ki naj ga Logar še ne bi poravnal.

 

Močno spremstvo

Lastnik sosednjega vikenda Brane Turinek je bil nad številom uradnih oseb, ki so prišle po medvedka, začuden. "V tej državi imamo očitno preveč denarja," je dejal. Medvedka se zaenkrat ne boji. "Je prijazna žival. Ampak ko bo enkrat zrasel, mu je treba zagotoviti primeren prostor," meni. Podobno skrbi tudi inšpektorico Velkovrh. Medvedu želi samo najboljše, pravi in opozarja, da zaradi stika z domačimi živalmi potrebuje veterinarsko oskrbo. Prepričana je, da je najbolje, da bi šel medved v eno od zavetišč. "Ta v naravi ne more več živeti," je zaključila.

 

Med prerekanjem, kje bo preživel ostanek življenja, je Srečko oziroma Medo postal prava mednarodna zvezda. Poglejte v GALERIJI.

Za medvedka so dobro skrbeli
Logarjevi so se za pomoč pri reševanju nastale situacije obrnili tudi na predsednika vlade. "Nebogljenemu medvedku smo takoj priskočili na pomoč, z vso ljubeznijo in skrbjo. Zagotovili smo mu ustrezno prehrano, možnosti za igro in razvoj, sam medvedek, ki lepo napreduje in smo mu dali ime Srečko, pa je živi dokaz zglednega ravnanja. Žal se zdaj medvedku zaradi nesmiselnih birokratskih zahtev državne inšpekcije in Vašega Ministrstva za okolje in prostor obeta črna prihodnost, morda celo likvidacija ubogega medvedka," je v pismu premierju Borutu Pahorju med drugim zapisal Logar.

Logarjevi se sicer zavedajo, kot so še sporočili premierju, da je Srečko pri njih verjetno le začasno, zato ne vztrajajo za vsako ceno, da bi ga obdržali.

"Da ne bi prišli v nasprotje z duhom in črko slovenske zakonodaje, predvsem pa zaradi tega, ker nam za medvedka Srečka ni vseeno, smo na lastno pobudo poiskali ustrezno zatočišče. Našli smo ga v sosednji Hrvaški – Velebitsko zatočišče za mlade medvede v Kuterevem, kjer so Srečka pripravljeni takoj sprejeti. Obstaja tudi še možnost, da se medvedka odstopi usposobljeni osebi za oskrbo medvedov v Dobanovcih pri Beogradu v Srbiji. Tega ne moremo izvesti sami. Najbrž so potrebna ustrezna dovoljenja, ki jih pristojni organi niso ne dali ne opozorili na njih. Tako na Hrvaškem kot v Srbiji pravijo, da bi se morali Vi, spoštovani gospod Predsednik, dogovoriti s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor oziroma predsednikom srbske vlade dr. Mirkom Cvetkovićem, da bi ga prepeljali tja, v oskrbo, kot mu pritiče in si jo zasluži, če mu je že v Sloveniji ne smemo nuditi," je Pahorju še sporočil Logar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.