Slovenija
16 ogledov

Mencanje koristi obojim

Danilo Türk predsednik Žurnal24 main
Mandatar. Sogovorniki ocenjujejo, da Türk še ne zavlačuje, vseeno pa se mu čas za imenovanje izteka. Neuradno. Mandatar bo imenovan predvidoma do jutri.

Sestavljanje koalicije. Predsednik države Danilo Türk naj bi predvidoma do jutri predlagal svojega kandidata za predsednika vlade. Poslanci morajo o predlaganem nato glasovati, in sicer najprej v dveh in najpozneje v sedmih dneh. Mandat bo najverjetneje dobil relativni zmagovalec volitev Zoran Janković, predsednik Pozitivne Slovenije.

“Volilni izid je v resnici precej uravnovešen med levico in desnico, ni dal zelo jasnih zmagovalcev, še najmanj pa določil neke koalicije,” ocenjuje Igor Pribac s filozofske fakultete (FF). Meni, da je zato v zagati tudi predsednik države, ki bi morda res že lahko podelil mandat relativnemu zmagovalcu volitev in zatem drugouvrščenemu Janezu Janši (SDS), vendar bi ob morebitnem neuspeha obeh izčrpal možnosti. Pribac dodaja, da Türku v skrajnem primeru, če nobeden ne doseže podpore, ostane znova le skrajna poteza – razpis novih predčasnih volitev. “Mandata ne podeli, da bi omogočil izbistritev razmerij med strankami, ko bi imela oba potencialna mandatarja v rokah močnejše karte. Čas daje obojim,” pa zanika namerno zavlačevanje predsednika države. Dodaja, da sicer še nikoli nismo dobili vlade prej kot v 55 dneh.

Predsednikov poziv

Včeraj, en mesec po volitvah, je Türk predsednike strank sicer pozval, naj kot v predvolilni kampanji v ospredje postavijo interese države in v ozadje potisnejo medsebojne razlike ter preidejo od besed k dejanjem. Pozval jih je, naj “ravnajo odgovorno in na podlagi izida volitev omogočijo čimprejšnje oblikovanje vlade”.

Ne gre za zavlačevanje

Politični analitik Matevž Tomšič čakanje prav tako pripisuje “težavni situaciji”; tudi po njegovem mnenju je volilni rezultat privedel do “patpoložaja, kjer so politična razmerja izenačena”.

Niti publicistka Spomenka Hribar se ne strinja z mnenjem, da bi Türk kakorkoli zavlačeval. “Pozitivno je, da si želi imenovati mandatarja, o katerem ne bodo glasovali sedem- ali osemkrat,” pravi. Obenem obsoja “ege” pogajalcev in “ekshibicionizem” Gregorja Viranta, ki po njenem mnenju zavlačuje.

S tem se Pribac sicer ne strinja, saj tovrstna pogajanja ocenjuje kot “povsem legitimna”. Dodaja, da je Virantu, čeprav mu bodo taka pogajanja volilci morda zamerili, uspelo zasesti točko sredine in “jezička na tehtnici”.

Nerodnosti prvih in drugih

Tomšič pa je pri tem kritičen tako do Jankovića kot Janše. Prvi si po njegovem mnenju ni realno predstavljal sestavljanja vlade in je menil, da se bodo “stranke kar pulile za mesto v njegovi vladi”. Razočarala ga je tudi Janševa poteza, ko se včeraj ni udeležil sestanka z Listo Virant, SLS in NSi: “Ne vem, ali je to primerna poteza za nekoga, ki bi imel ambicije sestaviti vlado.” Logična pa se mu zdi pozicija manjših strank, ki “poskušajo čim več iztržiti”.

Komentarjev 1
  • 1111 00:37 05.januar 2012.

    ...ambicije JJ so uničit slovenski narod...čas je, da uničimo mi njega in njegovo hordo!