Slovenija
17 ogledov

Mini veliki pok uspel

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V velikem hadronskem trkalniku v Cernu so uspešno poustvarili mini veliki pok. Znanstveniki so pri tokratni simulaciji namesto protonov uporabili ione.

Znanstvenikom je v 27 kilometrov dolgem tunelu pod švicarsko-francosko mejo v bližini Ženeve uspela simulacija, ki naj bi ponazarjala nastanek vesolja. Do sedaj so pri iskanju odgovora na skrivnost o nastanku vesolja med seboj trčili protone.

Naslednje štiri tedne se bodo znanstveniki v Cernu osredotočili na analizo podatkov pridobljenih iz trčenja ionov. Upajo, da bodo več izvedeli o plazmi, iz katere je bilo narejeno vesolje milijoninko sekunde po velikem poku pred 13,7 milijarde let.

Znanstvenik David Evans je dejal, da so navdušeni nad uspehom. "Proces se je odvil v varnem in nadzorovanem okolju, proizvajal je vroče in goste ognjene krogle, katerih temperature so dosegle okrog deset trilijonov stopinj, milijonkrat višje kot središče Sonca. Pri teh temperaturah se celo protoni in nevtroni, ki tvorijo jedro atomov, stopijo v vročo gosto juho kvarkov in gluonov, poznano kot kvark-gluonsko plazma." S preučevanjem omenjene plazme, ki je ena od osnovnih materij, upajo, da bodo odkrili več o moči, ki veže jedra atomov skupaj in ki predstavlja 98 odstotkov njihove mase. Plazma naj bi obstajala še pred velikim pokom.

Po končanem poskusu bodo v Cernu spet nadaljevali s trkanjem protonov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.