Slovenija
1591 ogledov

Minister poziva k donacijam

Štetje denarja, evri Profimedia
Po tem, ko je državni zbor potrdil zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev po avgustovski ujmi, je finančni minister Klemen Boštjančič pozval k donacijam na posebne račune, ki so odprti za ta namen.

Zakon vzpostavlja pravne podlage za nove začasne prihodke, ki bodo odvisni od gospodarskih gibanj in dobičkonosnosti podjetij. "Trenutno so ocenjeni na 1,6 milijarde evrov v obdobju petih let. Prihodki davka na bilančno vsoto bank bodo predvidoma znašali 400 milijonov evrov. Prve dohodke iz tega naslova lahko pričakujemo šele v letu 2025. Začasen dvig davka od dohodkov pravnih oseb pa naj bi prinesel 975 milijonov evrov, pri čemer se bo začel pobirati šele z letom 2024," je dejal minister. K temu je treba prišteti še prilive iz čistega dobička SDH, ki so ocenjeni na okoli 260 milijonov evrov.

Ob tem je poudaril, da se viri države že uporabljajo za sanacijo posledic in da je 80 % celotne škode na javni infrastrukturi. 

"Potrebnih bo veliko več sredstev, kot jih bomo imeli na razpolago," je dejal minister. Boštjančič je pozval vse, ki želijo in lahko dodatno prispevajo sredstva za obnovo prizadetih območij, da to storijo. Potrjena je bila neposredna škoda v višini 3 milijarde evrov, medtem ko bodo stroški obnove še višji. Do zdaj se je na posebni postavki proračuna zbralo 2,3 milijona evrov sredstev. 

"Podjetja in samostojni podjetniki, ki bodo do konca letošnjega leta nakazali donacijo za namen odprave posledic poplav na ta posebej oblikovan račun, bodo upravičeni do dodatnega znižanja davčne osnove za leto 2023, in sicer za celoten znesek plačil največ do višine davčne osnove tega davčnega obdobja. Gre za dodatno zvišanje davčne osnove poleg že veljavne davčne olajšave za donacije," je obrazložil Boštjančič.

"Verjamem, da se bodo na današnji poziv odzvali tisti, ki so solidarni," je dejal in dodal, da prihaja veliko kritik s strani gospodarskih združenj in govora o tem, da moramo biti solidarni, zdaj pa je čas, da se pokaže, kdo razume solidarnost. Pričakuje, da bodo še letos kaj prispevale tudi banke "in tudi skozi to bomo videli, katera banka razume solidarnost in katera samo govori". 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • ferdopis59 12:19 15.december 2023.

    Kaj se gre ta človek? Ljudje so donirali, naredili solidarnostno soboto, pomagali na terenu ljudem v nesreči in sedaj bi še želel donacije, da bodo še več pokradli. Lahko dobi sredinec v ..... .

  • Plavi-mil 12:06 15.december 2023.

    JBT se , manj talajte nevladnim cuzialistom, pa bo tudi za obnovo, vsak mesec dobijo 1 miljon, 1 miljon, da nas jeb... z komunističnimni nebulozami, ni centa ne dam, dokler ne ukinete donacij za nevladno golazen.

  • ico8 10:04 15.december 2023.

    Ne lazite, ker vemo, da gre donacija k siromasni precednici z tako nezivljensko nizko placo!