Slovenija
2599 ogledov

Minister za delo odgovarja samozaposlenim: To so prvi ukrepi!

Janez Cigler Kralj Saša Despot
Ukrepi, ki rešujejo zaposlene na čakanju, in samozaposlene.

"Včeraj je bil potrjen paket interventnih ukrepov za pomoč slovenskemu gospodarstvu in zaposlenim na tem področju," je v izjavi za javnost povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. "S tem, da bo država sofinancirala del nadomestila za čakanje na delo in omogočila odlog prispevkov samozaposlenim, želimo dati jasen signal, da bo država poskrbela za njih v tem težkem času."

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu Slovenija Razočaranje samozaposlenih: "Očitno smo drugorazredni državljani"

"Slišimo, da ti ukrepi niso zadostni. Ponavljam, da so to prvi ukrepi, ki so prva pomoč gospodarstvu. Kmalu jim bodo sledili novi, v sklopu "korona" zakona, ki bo vseboval celovite rešitve."

Janez Cigler Kralj, minister za delo

Ocenil je, da je potencialnih upravičencev samozaposlenih oseb za odlog plačila prispevkov nekaj čez 64 tisoč, kar ob povprečnem plačilu 422 evrov skupaj znaša preko 27 milijonov evrov mesečno. "Odložene prispevke bodo samozaposleni zavezani plačati najpozneje v dveh letih, možno v enkratnem znesku ali obročno," je dejal Cigler Kralj. "V tem času jim ne bo treba skrbeti za morebitne izvršbe ali druge postopke, zaradi nezmožnosti plačila prispevkov."

kredit Slovenija Levica predlaga "odlog plačila kreditov tudi za ljudi, ne le podjetja"

Glede na zahtevne razmere je delodajalce pozval, naj ne sprejemajo prenagljenih določitev, predvsem glede zaposlenih. "Naša prioriteta je, da se proizvodne verige ne pretrgajo in se ohranijo delovna mesta," je poudaril Cigler Kralj. "Apeliram na vse delodajalce in delavce, ki v tem trenutku delajo in so potrebni zato, da se proizvodne verige ne ustavijo, k doslednemu upoštevanju navodil, skrbi za zdravje vseh nas, kar mora biti naša skupna prioriteta."

Glede na zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov bodo delavci na čakanju upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov povprečne plače v zadnjih treh mesecih. Enako bo veljalo v primeru, da delavec ne bo prišel na delo zaradi odrejene karantene. Pri tem bo država delodajalcem povrnila 40 odstotkov izplačanega nadomestila oz. v primeru karantene celoten znesek. 

Samozaposleni bodo upravičeni do odloga plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos. Odložene prispevke bodo dolžni poravnavti do 31. marca 2022. 

Skrajni rok za sestavo informativnih izračunov dohodnine za leto 2019 se bo zamaknil za mesec dni - na najpozneje 30. junija. Če epidemije do 15. maja še ne bo konec, se bodo lahko vsi ti roki podaljšali.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • fasader56 08:41 21.marec 2020.

    Obrtnik je kapitalist,si je nabral goro premoženja in naj plača. Obrtnik ima premoženje in če ne bo plačal,mu bomo pa rubili. Danes ali pa jutri,vseeno........