Slovenija
15 ogledov

Mirna da, Ankaran ne

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Ustanovitev občine Mirna je dobila podporo poslancev, ustavili pa so postopek ustanavljanja občine Ankaran.

Spomnimo, Ankarančani so na referendumu izglasovali, da želijo ustanoviti svojo občino. Na tej podlagi je bila pripravljena novela zakona o ustanovitvi, z njenim sprejetjem marca letos pa je državni zbor dal zeleno luč ustanovitvi občin Ankaran in Mirna.

A so državni svetniki na sprejeti zakon izglasovali veto, ki pa ob ponovnem odločanju v parlamentu ni bil preglasovan, saj je za potrditev zakona zmanjkal en poslanskih glas.

Zato je skupina poslancev predlog za ustanovitev obeh občin vložila ponovno, a tokrat v obliki dveh ločenih zakonov. Poslanci so tako danes že tretjič glasovali o ustanovitvi obeh občin, pri čemer se je pokazalo, da obstaja precej nesoglasja tudi znotraj samih poslanskih skupin.

Ob današnjem glasovanju je tako za ustanovitev občine Mirna glasovalo 34 poslancev (proti 31), za ustanovitev občine Ankaran pa 29 poslancev in 40 proti. Za ustanovitev obeh občin so glasovali v LDS in SLS, proti so bili v DeSUS, v SD, SDS, Zaresu in SNS pa so bila mnenja različna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.