Slovenija
1873 ogledov

Miro Cerar Hrvaško opozoril, da njegovo potrpljenje ni brezmejno

Miro Cerar EPA
Predsednik vlade Miro Cerar je danes opozoril, da potrpljenje s Hrvaško glede implementacije arbitražnega sodišča ni brezmejno ...

Na novinarsko vprašanje, kako komentira izjavo hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića, ki je te dni znova zavrnil arbitražno sodbo, je predsednik vlade Miro Cerar odgovoril, da stalno poudarja, da je prav načelo vladavine prava temelj obstoja Evropske unije, zato si ne zna predstavljati, da bi lahko Evropska unija ali posamezne njene članice podprle takšna hrvaška prizadevanja, ki bi šla proti arbitražni odločbi.

Nato pa je izpostavil, da njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog ni brezmejna. "Če ta dialog ne bo uspešen v kratkem, če septembra ne bo jasnega dogovora o skupnem pristopu k implementaciji, potem pa bomo tudi mi morali narediti naslednje korake," je danes zažugal Cerar, ki bi se moral s Plenkovićem sestati v kratkem, a se državi neuradno ne moreta dogovoriti o datumu.

Ob obisku v Sloveniji je namreč Plenković Cerarja septembra povabil v Zagreb, kjer naj bi sestavili seznam vseh odprtih vprašanj, ki bremenijo državi, in jih poskušali rešiti. Na zunanjem ministrstvu so sicer pripravljeni na sodelovanje, a po besedah enega od višjih predstavnikov, s katerim smo govorili za Žurnal24, gre za "že videno potezo" Hrvaške, ki je na koncu ne zanimajo izpostavljena vprašanja Slovenije, ampak le vprašanja Hrvaške.

Hrvaški premier je v sredo slovensko stran že razburil z obljubami ribičem v Umagu in Savudriji, da lahko še vedno lovijo do sredine Piranskega zaliva, kar je seveda v nasprotju z odločbo arbitražnega sodišča, za katero slovenska politika vztraja, da je že izvršljiva. Ta STA je tako Cerar povedal, da slovenska policija že nadzira morje v skladu z mejo, ki jo je določilo arbitražno sodišče, a se še ne odzivamo na incidente.

 

 

 

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 09:43 27.avgust 2017.

    mirko se je zjezov, ... sej sploh ne vem kako zgleda ta mirko, ko se res razjezi, res me zanima

  • mirror 12:27 26.avgust 2017.

    Plenković bi rad našega premierja zapeljal od sodbe arbitraže v nov krog neskončnih pogajanj. Če za njih sodba ne obstaja, potem tudi za nas ne. Meje naj ostanejo nedorečene, saj druge rešitve ni. Odnose s sosedi je treba zmanjšati na ...prikaži veči na minimum, ker nas ne spoštujejo. Pri pogajanjih vsaka stran malo popusti, pa pride do dogovora. Hrvaška nikoli nič ne popusti, zato je vsak dialog z njimi zapravljanje časa.

  • Avatar Leon
    Leon 08:42 26.avgust 2017.

    Poslal je SMS ...............Slovenec sem ne jamram !