Slovenija
1608 ogledov

Srečanje po arbitraži: Veliko prijaznih besed, a vsak na svojem bregu

Srečanje Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Ljubljani Igor Soban/PIXSELL
Premierja Slovenije in Hrvaške Miro Cerar in Andrej Plenković sta se srečala prvič po razglasitvi sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Z vljudmi toni in prijaznimi besedami sta govorila drug o drugem, a s stališči oba predsednika vlad tudi po današnjem srečanju nista nič bližje.

Premier Miro Cerar je ponovil, da je sodba arbitražnega sodišča glede meje Slovenije in Hrvaške dokončna in jo je treba implementirati, hrvaški premier Andrej Plenković pa je vztrajal, da je bil postopek kompromitiran. Oba sta se zavzela za nadaljnje pogovore, pri čemer je Plenković Cerarja septembra povabil v Zagreb, kjer naj bi sestavili seznam vseh odprtih vprašanj, ki bremenijo državi, in jih poskušali rešiti.

Na vprašanje, ali bi lahko bila rešitev mejnega vprašanja podobna odločitvi arbitražnega sodišča, neposredno Plenković ni odgovoril.

A kolega in prijatelja, kot sta se oba premiera nazivala drug drugega, sta na novinarski konferenci po srečanju glede odločitve arbitraže ostala na nasprotnih bregovih. "Na stališču implementacije bom vztrajal, saj ne gre več le za odnos med državama, ampak gre tudi za spoštovanje vladavine prava," je bil jasen Cerar, ki je med drugim opozori tudi na časovnico določeno v arbitražnem sporazumu, v skladu, s katero bi morali sodbo državi implementirati v naslednje pol leta.

Slovenija po besedah predsednika vlade ne bo povzročala napetosti, za izogibanje morebitnim incidentom, pa je pozval, da naj obe državi izvajanje jurisdikcije v skladu z razsodbo.

Tudi Plenković je pozval k mirnemu reševanju "odprtih vprašanj" in ob tem izrazil veselje, da v hrvaški javnosti trenutno ni povišanih tonov in napetosti pri razpravah o Sloveniji. Večkrat je tudi omenil, da je Slovenija prijateljska in partnerska država, Slovenci pa pomemben del hrvaškega turizma.

Po novinarskem vprašanju hrvaške novinarke, je Cerar posredno komentiral tudi izjavo zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je dejal, da Plenkovića sploh ne bi sprejel. "Danes tukaj poteka srečanje predsednikov vlad. Jaz sem vesel, da je tukaj z mano Plenković in je tukaj dobrodošel, ne samo danes," je povedal Cerar.

Karel Erjavec Meja Slovenija Erjavec: Če bi bil Cerar, Plenkovića sploh ne bi sprejel
Komentarjev 13
  • mrki 07:46 14.julij 2017.

    trla baba lan , da joj prođe dan!! Ma kj se mamo pogajat , smo se pogajali 26 let - a so hrčki v vseh primerih držali FIGO v žepu NEK , LB TG , Sunčani Hvar SOPS itd ... ...prikaži več sodba je taka kot je - nikakva a je !?

  • mirror 21:50 13.julij 2017.

    Hrvati bi radi potegnili naše politike v nova spet nikoli končana pogajanja. Če se bodo pustili potegniti v nova pogajanja, bo denar porabljen za arbitražo in ugled naše države vržen skozi okno. Z njimi se nima Cerar kaj pogajati. Se ...prikaži veče ne da. Pri pogajanjih vsak nekaj popusti, Hrvati niso nikoli.

  • mirror 21:45 13.julij 2017.

    Če Hrvaška ne bo upoštevala arbitražne sodbe, Cerar nima kaj obljubljati in odstranjevati žično mrežo s spornih območij. Najbolj me skrbi neskončna naivnost naših nesposobnih politikov, ko se pogajajo z Hrvati. Zmeraj nasedejo na njihove zvijače.

Sorodne novice