Slovenija
10 ogledov

"Moja krivda je določena vnaprej"

Pahor med razpravo o interpelaciji zoper Kresalovo. (Foto: Dejan Mijovič)
1/8
Žurnal24 main
Kresalova trdi, da je interpelacija vložena zoper njo kot osebo in ne kot ministrico ter da je vnaprej obsojena.

Katarina Kresal je v obrazložitvi odgovora na interpelacijo dejala, da je interpelacija zoper njo "izigravanje demokracije, teater absurda".

Svojo usodo je primerjala z usodo Agate Schwarzkobler iz Visoške kronike (Agato so namreč v delu Ivana Tavčarja obtožili čarovništva). Po njenem mnenju je podlaga za obtožbo ona sama in ne kot ministrica: "Ne zaradi moje funkcije, ampak zato, ker sem taka, kot sem."

Kot pravi, je to dokazal tudi poslanec SNS Györek, ki ji je očital, da za razliko od ostalih ministric ni dama in da ni mati.

Premier Borut Pahor:

"Ljudje, ki so pričakovali, da bom servisiral njihove kapitalske in lobistične interese, so razočarani, ker tega ne počnem."

Poslance je prosil, naj ne podprejo interpelacije zoper Kresalovo, kajti če bi se strinjal z navedbami iz interpelacije, bi Kresalovo razrešil s položaja.

"Če bo ostala ministrica, bom kot predsednik vlade prevzel vso odgovornost za njihova ravnanja."

Kresalova ob tem pravi, da je njena krivda določena že vnaprej.

Na očitke, da zlorablja policijo, je ministrica dejala, da res vpliva na policijo, "ker smo zaostrili zahteve po znanjih in izkušnjah za delo prvega moža policije, ... , ker se je 10-krat zmanjšalo število pritožb občanov na kršenje človekovih pravic pri delu policije, ... , ker sem postavila pregon alkohola s cest in je manj ljudi umrlo na cestah".

"Očitno ste prizadevanja za učinkovito policijo zamenjali za policijsko državo. Kako bi rekli v primeru, da je Dragutin Mate prek megafona usmerjal policijo v Ambrusu ..., ko je mnoga sporočila policije za medije v zadevi Patria in še kakšni drugi moral pred objavo odobriti kabinet predsednika vlade? Je bila to morda sproščena Slovenija – ali sploščena v dvodimenzionalno, avtoritarno strahovlado, ki so ji državljani in državljanke na volitvah rekli: 'Ne, hvala!'."

Glede plačevanja najemnine za Nacionalni preiskovalni urad pa Kresalova odgovarja, da država za najemnine zasebnikom plačuje 33 milijonov evrov, zakaj je torej sporna le najemnina, ki jo plačuje njeno ministrstvo. Njen odgovor je, da zato, ker opozicijo moti, da ona vodi notranje ministrstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.