Slovenija
22 ogledov

"Moral bi biti za zgled"

Gašpar Gašpar Mišič Nataša Čepar
Vožnja pod vplivom alkohola Gašparja Mišiča tudi na seji nadzornega sveta Luke Koper.

Nadzorniki Luke Koper bodo že na petkovi seji, ki je sicer namenjena odločanju o imenovanju novega člana uprave, razpravljali tudi o zadnjem dogajanju okoli predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola bi ga policisti sicer lahko pridržali, že danes pa naj bi zoper Gašparja Mišiča spisali obdolžilni predlog. Predsedniku uprave Luke Koper grozi celo trajen odvzem vozniškega dovoljenja.

Odstopil ne bo

Gašpar Mišič je zavrnil možnost, da bi ponudil odstop, je pa zagotovil, da bo članom nadzornega sveta pojasnil vse, kar jih bo zanimalo. Zaenkrat še ni govoril z nobenim od članov, je pa poudaril, da gre za zasebno zadevo.

"To se ponavadi zgodi človeku, ki dejansko ne konzumira alkohola," je dejal in zatrdil, da ne popiva, ampak da je predvsem "zagnan v svojih prizadevanjih za razvoj Luke Koper". Kot je dejal, se to dokazuje tudi iz njegovega decembrskega obiska na Kitajskem, ki ga je opisal kot zelo uspešnega in polnega priložnosti za Luko Koper.

"Izredno neodgovorno ravnanje"

V Slovenski odškodninski družbi (Sod) so pojasnili, da nimajo pristojnosti, da bi od nadzornikov zahtevali kakršne koli ukrepe v zvezi s pripetljajem Gašparja Mišiča, vseeno pa menijo, da je "takšno ravnanje izredno neodgovorno že samo po sebi in do družbe, v tem primeru Luke Koper". Kot so še dodali, bi se najvišji predstavniki družb "morali zavedati, da predstavljajo družbo ves čas svojega delovanja".

Bratuškova: "Nedopustno, neodgovorno, slab zgled"

Predsednica vlade Alenka Bratušek je na družbenem omrežju Facebook, kjer je danes odgovarjala na vprašanja uporabnikov Facebooka, zapisala, da je Mišičevo dejanje "nedopustno, neodgovorno, slab zgled za nekoga na tako pomembnem položaju". "O tem se bodo seveda morali izreči v nadzornem svetu," je poudarila.

Na vprašanje, kaj bi storila, če bi bila ona članica nadzornega sveta, pa je premierka odgovorila: "Spoštovani, nisem članica nadzornega sveta, če pa bi bila, bi bila moja prva naloga, poskrbeti za ugled podjetja in kredibilnost vodstva."

Virant: Moral bi biti zgled

Notranji minister Gregor Virant je ravnanje Gašparja Mišiča komentiral z besedami, da bi morale dajati javne osebnosti tudi v prometu zgled. Odločitev o nadaljnjih korakih Virant prepušča Gašparju Mišiču.

"Če bi se kot notranji minister znašel v situaciji, da bi me ustavila policija in da bi vozil alkoholiziran, je odgovor na dlani," je dejal Virant.

"Lastovka, ki lahko vodi v kakšno zimo"

Predsednik SD Igor Lukšič je na torkovi novinarski konferenci dejal, da je to vprašanje že večkrat izpostavil na sestankih predsednikov koalicijskih strank, vendar se razen tega, da je dobil zagotovilo, da bodo narediti vse, da se odločitev o njegovem imenovanju spremeni, ni zgodilo nič. Da bi bili država in njena stabilnost talka ene osebe, "v to pa se ne bomo pustili ujeti," je dejal.

Je pa Gašpar Mišič po besedah Lukšiča lahko prva lastovka, ki "sicer ne prinese pomladi, lahko pa bo državo vodila v kakšno zimo". "Če se bodo namreč tovrstne poteze nadaljevale, potem bomo morali tudi mi zaostrovati te zadeve," je dejal. Lukšič je sicer ob imenovanju Gašpar Mišiča avgusta dejal, da SD v primeru, da se vlada na imenovanje ne bo ustrezno odzvala, v "koaliciji nima kaj iskati".

"Ni kompetenten za vodenje Luke"

Predsednik DeSUS Karl Erjavec po pisanju spletnih Financ pričakuje, da bodo nadzorniki Gašparja Mišiča razrešili. "To ni kompetentna oseba za vodenje tako pomembne državne družbe. Če nadzorni svet Mišiča ne bo razrešil, se bo morala vlada vprašati, kakšni nadzorniki nadzorujejo koprsko družbo," je dejal prvak DeSUS.

Vidna članica PS Janja Klasinc pa je dejala, da je Gašpar Mišič storil težek prekršek, ki terja odgovornost in posledice. "Vsi smo enaki pred zakonom. To velja še posebej za javne osebnosti," izjavo Klasinčeve za torkove Odmeve povzemajo Finance.

Komentarjev 8
  • Veteran 23:47 08.januar 2014.

    Vladna koalicija samo blefira in govori neumnosti, saj bi lahko zelo hitro odstranila Mišića v kolikor bi bila taka volja. Očitno imajo vse vladne stranke interes, da je Mišić na čelu Luke Koper, kar se bo nekoč tudi izkazalo; žal ...prikaži več prepozno za državljane!

  • Žurnalček 21:10 08.januar 2014.

    Nepravilno ! Briga me za njegovo dajanje zgleda komu ! Dokazal je , da je NEODGOVORNA OSEBA najprej do drugih udeležencev v prometu , potem do SEBE in iz tega izvlečen čisto normalni zaključek , da tudi pri vodenju podjetja ...prikaži veča ne more biti drugače kot NEODGOVOREN . Jaz imam delnice in hočem in zahtevan , da ga nadzorni svet takoj razreši. Če bodo padle zaradi njegovega vodenja LK v nadaljevanju delnice , bomo tožili državo , ker sedaj imamo dokaz o neprimernosti 2x nika , za tako odgovoren položaj !

  • ac-dc 18:44 08.januar 2014.

    Mali je poln idej...idej