Slovenija
26 ogledov

Mura v Harrodsu?

Mojca Lukančič najde o muraših same lepe besede: “Ljudje so nas toplo sprejeli. Žurnal24 main
Kupila bi družbo Mura in partnerji ter nekaj nepremičnin. Napovedujejo 300 novih delovnih mest.
Aha tudi v Harrodsu
Lastnika skupine Aha sta Britanec Nigel Peter Buxton in njegova partnerica Mojca Lukančič. Doslej sta prevzela proizvodna podjetja Aha Plastik, Aha Emmi, Aha Seca Plast iz Laškega in Iskro EMS. V Ljubljani sta odprla tudi trgovino z luksuznimi oblačili in kozmetiko Midas. Lani sta prevzela družbo Hoja Galanterija (zdaj Aha Hoja). Ta proizvaja lesene obešalnike, ki zdaj visijo v trgovinah Selfridges in Harrods. Lani je imela skupina Aha več kot 44 milijonov evrov celotnih prihodkov.

Govorice, da je skupina Aha resen interesent za nakup hčerinske družbe Mura in partnerji, potrjuje solastnica skupine Mojca Lukančič. “Res je, že nekaj časa gledamo in delamo na tem projektu,” pojasnjuje za Žurnal24. “Podrobno pregledujemo poslovanje in delamo načrte,” pravi Lukančičeva, ki jo je revija Manager letos uvrstila na 81. mesto najbogatejših Slovenk in Slovencev. Glede na to, da sta s partnerjem prevzela in uspešno sanirala že kar nekaj perspektivnih podjetij v finančnih ali poslovnih težavah, na vprašanje, ali bo prihodnje leto to podjetje Mura in partnerji, odgovori: “Upam.”

Kupili bi tri stavbe

Skupina Aha je zainteresirana za nakup le nekaterih Murinih nepremičnin – treh proizvodnih prostorov, in sicer Mure in partnerji, Unikata in AIX, preselili pa bi prostore Mure EHM. “Z vidika racionalizacije ne bi kupili vseh nepremičnin, ampak samo tiste za proizvodnjo, kjer je tudi dovolj prostora za pisarne in vso potrebno opremo. Upravne stavbe z umetniškimi slikami ne rabimo. Bi pa kupili tudi parkirišče, saj se zaposlenim standard ne sme poslabšati,” načrte razkriva solastnica skupine Aha.

Se jim pa precej mudi in bi želeli pogodbo o nakupu skleniti do konca februarja. “Hitro je treba delati, da ne bi bilo zamud pri dobavi kolekcije pomlad–poletje. Najpozneje do konca februarja bi morali podpisati pogodbo,” še pravi Lukančičeva in zagotavlja, da bi ohranili sedanjih dobrih 1.200 delovnih mest, ki bi jih v naslednjih petih letih povečali še za 300: “Delamo na dolgi rok. Bistveno pa je povrniti ugled blagovne znamke Mura, ki je in bo, kot rečejo Angleži, good value oziroma dobra kakovost glede na ceno.” Pravi, da še ne ve, koliko bodo odšteli za nakup družbe in nepremičnin: “Upniki imajo hipoteke nad nepremičninami, tako bodo zadnjo besedo pri oblikovanju cene imele banke.

Interesenti so bili tudi različni konzorciji, a jim ne zaupamo več. V sindikatu vse stavimo na skupino Aha, ki je resen kupec. Upamo, da bo država z vsemi svojimi močmi pomagala pri nakupu iz stečajne mase.
Jože Turkl, sekretar OO ZSSS Pomurje

Dražba februarja
Stečajni upravitelj družbe Mura Branko Đorđević pojasnjuje, da bodo ta teden na sodišče vložili predlog za prodajo premoženja. “O paketu se še pogovarjamo. Predlagali bomo prodajo notranjega premoženja družbe, kot so recimo hale. Razpis javne dražbe bo prihodnje leto in v prvi polovici leta bomo prodajali različne sklope Murinega premoženja,” dodaja Đorđevič. Druga dražba Murinega premoženja naj bi bila predvidoma februarja. O konkretnih kupcih ne želi govoriti, potrdi pa, da potekajo pogovori s skupino Aha: “Interesentov je več. Zame je kupec kupec šele, ko položi denar."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.