Slovenija
95 ogledov

Na črno največ kampirajo na Primorskem in Gorenjskem

Šotor v gozdu Shutterstock
Slovenija kot turistična destinacija privablja tudi številne, ki na počitnicah najraje kampirajo. Lansko sezona kampom ni bila naklonjena, letos kaže bolje. Tiste, ki se odločijo za tako imenovano kampiranje na črno, preženejo bodisi občinski redarji ali policija. Letos so jih odkrili že kar nekaj, največ na Primorskem.

V Sloveniji deluje okrog sto kampov, od katerih jih je okrog 65 manjših, ki imajo manj kot 50 prostorov, namenjenih kampiranju. Lanska sezona kampom zaradi številnih deževnih dni ni bila naklonjena, v primerjavi z letom prej so zabeležili 11-odstotni upad. Lani je v kampih po Sloveniji počitnikovalo nekaj več kot 134 tisoč domačih kampisov in nekaj manj kot 240 tisoč tujih. Letošnje številke še niso zbrane, vsekakor pa je s soncem izdatno poletje v kampe privabilo več turistov, kot lani.

Cene v slovenskih kampih se gibajo od 25 evrov navzgor vse do 77 evrov, kolikor jih za boljše parcele odštejejo kampisti v Termah Čatež. Cena vključuje dovoljenje za bivanje za dve osebi, avto, šotor in elektriko. Za primerjavo; v hrvaški Dalmaciji redkokateri kamp doseže nižjo ceno od 30 evrov na noč, cena ravno tako vključuje bivanje za dve osebi, dva otroka in parcel z elektriko. Na Pagu, Hvaru, Murterju se cene gibajo okrog 50 evrov na noč, v Zadru in Dubrovniku so cene okrog 70 evrov.

Kampiste na črno opozorijo, nekatere tudi oglobijo

V Sloveniji lahko kampiste, ki se za postavitev šotora ali avtodoma odločijo na mestih, ki niso za to določeni, opozorijo ali oglobijo tako policisti kot mestni redarji. Medtem ko uprave v Mariboru, Ljubljani, Novi Gorici in Novem mestu skoraj niso zabeležile takšnih primerov, jih je več na Gorenjskem in Primorskem.

Gorenjski policisti so tako že julija največ takšnih prekrškov ugotovili na blejskem in radovljiškem območju. Okrog Brezij so sredi julija v dveh primerih ugotovili celo preko 20 prekrškov. "Nedovoljeno kampiranje so gorenjski policisti letos ugotovili še na kranjskogorskem območju predvsem ob strugi reke Pišnice in Save, nekaj pa tudi v bližini izhodišč v gore. Na blejskem območju je bilo to na travnikih od Mačkovcev proti Bodeščam, na radovljiškem poleg Brezij še na Posavcu, na območju kranjske policijske postaje pa v okolici Brniške ceste. V kar nekaj primerih  so  policisti  nedovoljeno  kampiranje  preprečili  s  kontrolami območij in opozarjanjem," pojasnjuje Bojan Kos s kranjske policijske uprave. 

Ob ugotovljenih kršitvah so policisti ljudem naročili, naj se premaknejo na urejena  mesta,  kar  so vsi tudi upoštevali. Ob vnovičnem ogledu namreč na omenjenih lokacijah ni bilo več kršiteljev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na Primorskem tudi globe

Iz statističnih podatkov PU Koper je medtem razvidno, da so v letošnjem letu na območju uprave obravnavali več kot 60 prekrškov nezakonitega kampiranja in zoper kršitelje izvedli tudi postopke o prekršku. V 59 primerih so policisti kršiteljem izrekli globe, v štirih primerih pa opozorila. 

"Največ kršitev so obravnavali policisti PP Koper, torej največ kršitev policisti ugotovijo na območju Policijske postaje Koper, ki obsega Mestno občino Koper in Ankaran, in sicer 62 kršitev.  V enem primeru so globo izrekli policisti PP Izola," pove Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

Za  prekršek  je  predvidena  globa  v  višini  83,46 evrov.  Kot  prekršek  seveda ne šteje parkiranje  avtodoma  na  urejenem  parkirnem  prostoru  ali  taborjenje na zasebni površini v skladu z dogovorom z lastnikom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Ferluci 00:29 23.avgust 2015.

    Če si Brazilc, nimaš takšnih težav. Država ti celo priklopi vodo in elektriko in pokrije vse stroške.

  • Žurnalček 18:27 22.avgust 2015.

    Ne seri !

  • Žurnalček 18:22 22.avgust 2015.

    Ko sem s kolesom na poti , ponoči od 00.00 do 7.00 samo prespim in ne kampiram. Kampi so ob polnoči zaprti in ne moreš niti ne smeš noter !