Slovenija
130 ogledov

Najbolj bolni so v javni upravi

zdravstvo Saša Despot
V javni upravi se je število bolniških odsotnosti nekoliko zmanjšalo, še vedno pa je bistveno višje kot pred petimi leti.

Število bolniških odsotnosti v zadnjih letih upada. Delež izgubljenih delovnih dni je bil leta 2006  4,6 odstoten, lani pa 3,84 odstoten.

Lani na račun bolniških privarčevali deset milijonov evrov

"Samo znižanje bolniškega  staleža z 3,94 odstotka na 3,84 odstotka v lanskem letu v primerjavi z enakim obdobjem predlani, predstavlja neposredne  prihranke delodajalcev in ZZZS v višini približno deset milijonov evrov," pravijo na ZZZS.

Nosečnice redkeje na bolniško

Bistveno se je tako zmanjšalo število bolniških v času nosečnosti. Pet let nazaj so nosečnice koristile več kot 735 tisoč dni bolniške, predlani pa sto tisoč dni manj.

Zmanjšuje se tudi število dni bolniškega staleža zaradi duševnih in vedenskih motenj, predlani je bilo število dni bolniških staležev zaradi teh težav sto tisoč manj kot leta 2010.

Več bolniških za nego otroka

Zaradi nege družinskih članov smo bili predlani na bolniški 650 tisoč dni. Število dni, ko bolniško vzamemo zaradi bolezni otroka oziroma družinskega člana, se iz leta v leto povečuje. Leta 2010 je bilo bolniških odsotnosti zaradi nege družinskega 70 tisoč manj kot leta 2013.

Največ bolniških je v javni upravi

Največkrat so na bolniškem staležu v gospodarski dejavnosti, ki vključuje javno upravo in obrambo ter dejavnost obvezne socialne varnosti. Primerjali smo kazalnik, ki kaže izgubljene koledarske dneve na zaposlenega. V javni upravi je bilo predlani teh 24,9, kar je v bistveno več kot denimo v gradbeništvu (12,5), izobraževanju (13,8), zdravstvu (18,9)  in več tudi kot v rudarstvu (24,3). Število dni bolniških odsotnosti v javni upravi je bilo predlani 375 tisoč več kot leta 2010.

Najmanj bolniških odotnosti je med zaposlenimi v informacijski in komunikacijski dejavnosti, torej tudi med novinarji, kjer je bilo predlani devet izgubljenih dni na zaposlenega.

Komentarjev 11
  • Avatar mirkoslav1956
    mirkoslav1956 09:27 30.oktober 2015.

    Največ bolniških je v javni upravi pa ja ni to kaj čudnega saj ko odpreš okno da dobiš malo zraka vstopi stranka in prepih je tu.

  • mph 20:51 19.februar 2015.

    Ha, ha, ....pa ogromno je tam SDSovcev, ki so ostali še iz časov JJ, ko jih zaposlil tik pred potekom, da ne bi rabili odstopiti skupaj z vlado, pa še po en kup svetih zavodov oz. nadzornih svetih so prisotni, ...prikaži več v.d. direktorjev so, ....

  • mph 19:42 19.februar 2015.

    Ne vem kaj je čudnega, če je več bolniških v npr. zdravstvu, kjer so zaposleni stalno v stiku z obolelimi, ali v rudarstvu zaradi pogoje dela, tudi prometna policija je bolj izpostavljena, .....malo težje pa si res zamislim pri strogem ...prikaži več pisarniškem delu, če pod tem mislimo strogo pisarne v vladi, na občinah, .... tam pa si res težko zamislim, da je povprečje slabše kot pri npr. zdravstvu. Meče pa vse slabo luč kar na ves javni sektor. Javne službe kot take so sicer zame ena najbolj pomembnih pridobitev civilizacije (ne, ne mislim poslance :-), predvsem področja kot so zdravstvo, šolstvo, policija, ....).