Slovenija
15 ogledov

Najraje delamo z otroki in onemoglimi

Primož Jamšek (Foto: Živa Zakšek) Žurnal24 main
V Sloveniji deluje okoli 20.000 društev s po več kot 50 prostovoljci. Veliko interesa je za delo z otroki in starejšimi, primanjkuje pa pomoči migrantskim delavcem.

"Ljudje si še vedno zelo velikokrat pod pojmom biti prostovoljec predstavljajo samo prostovoljska dela z otroki ali starejšimi, onemoglimi. Prostovoljstvo pa je razširjeno na zelo različnih področjih, prostovoljstvo ne pomeni samo konkretno nudenje pomoči posameznikom ampak tudi borbo za višanje kakovosti življenja ljudi, lokalnih skupnosti," nam pove Primož Jamšek iz Slovenske filantropije, kjer je aktivnih več kot 100 prostovoljcev. Ti sodelujejo v raznolikih programih: medgeneracijsko sodelovanje, nudijo učno pomoč in drugo podporo prosilcem za azil, pomagajo migrantskim delavcem...

Priljubljene so enkratne akcije
Slovenska filantropija je nosilka Slovenske mreže prostovoljskih organizacij s skoraj 700 članicami. Kot opažajo, trenutno pomoči primanjkuje predvsem na področju migranstke problematike, zato so začeli vzpostavljati program prostovoljcev zagovornikov. "Veliko potrebo zaznavamo tudi pri pomoči starejšim, ki še vedno živijo doma. Vključevanje prostovoljcev v to obliko zahteva tudi veliko dobre priprave, ki pa je nekatere organizacije ne morejo podati zaradi finančne in kadrovske podhranjenosti," pojasni Jamšek in doda, da se ljudje dandanes lažje odločajo za "sodelovanje v enkratnih prostovoljskih akcijah kot v kontinuiranih oblikah prostovoljstva, kar je posledica dandanašnjega življenjskega ritma in velike zasedenosti."

2011: leto prostovoljstva
Naslednje leto je sicer Evropsko leto prostovoljstva, kar je po njegovem priznanje EU, da je prostovoljstvo res pomembna tema. V Sloveniji smo sicer še vedno v procesu sprejema Zakona o prostovoljstvu.

Prostovoljstvo:
V kolikor bi želeli opravljati posamezne aktivnosti kot prostovoljci, pa ne veste kje in kaj, se lahko obrnete na Slovensko filantropijo in www.prostovoljstvo.org.

EU na prvem mestu priljubljenosti
V zadnjem času narašča interes za program EVS (Evropska prostovoljna služba), saj bi posamezniki radi združili osebna potovanja po svetu s prostovoljskimi aktivnostmi. Vendar pa morajo biti te zelo dobro načrtovane, opozarja Jamšek in pojasnji: "Velikokrat v Evropi niti dobro ne poznamo potreb ljudi v razvojnih državah, zato ima lahko kakšna prostovoljska pomoč nasprotni učinek. Prostovoljske aktivnosti v razvojnih državah morajo aktivirati lokalne ljudi, jih delati samostojne in ohranjati lokalno kulturo."

Več kot polovica prostovoljcev odhaja na programe za nekaj mesecev znotraj Evropske unije, preostali pa v afriške države, Indijo in nekaj malega v države Južne Amerike.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.