Slovenija
107 ogledov

Nalepka bo razkrila, ali je izdelek tudi zares slovenski

Nalepka izbrana kakovost mkgp.gov.si
Kako je lahko fižol, ki je zrasel na Kitajskem, lahko slovenski? Ali pa, da je žival skotena, vzrejena in zaklana v Avstriji, meso razsekano v Avstriji, zrezki so pa slovenski izdelek. Kako je to možno? Že konec leta bo drugače, saj se obeta novo označevanje.

Konec leta se na prvih mesnih in mlečnih izdelkih obeta oznaka Izbrana kakovost. Z njo bo potrošnik seznanjen, da je bil proizvod pridelan in predelan v Sloveniji, da ima slovenske surovine, specifične lastnosti, ki se nanašajo na kakovost, način pridelave in predelave ter da so vsi ti parametri redno kontrolirani.

Oznako bodo nadzorovale certifikacijske institucije in inšpekcije, potrošniku pa bo zagotavljala domače poreklo in izvor glavne surovine ter višjo kakovost, je prepričan kmetijski minister Dejan Židan.

Kaj bo z govejim mesom?

Specifikacija je v javni obravnavi, odprto vprašanje pa je, tako minister, samo še pri sektorju govejega mesa. Letos bo oznaka že na prvih mesnih in mlečnih izdelkih.

Potrošnik namreč po besedah ministra pričakuje, da je v izdelku, kjer piše, da je proizveden v Sloveniji, tudi surovina slovenska. To področje sicer predpisuje zakonodaja EU, trenutno pa med evropskimi ministri poteka več razprav na to temo.

Židan letos pričakuje spremembe pri označevanju mesnih proizvodov na način, da bo poreklo oz. izvor surovine vidno potrošniku na isti strani izdelka in z istimi črkami, ne pa kot do sedaj, ko je ponekod na prvi strani na veliko napisano, da je izdelek proizveden v Sloveniji, na drugi strani pa je z majhnimi črkami napisan izvor surovine.

Komentarjev 9
  • kocka55 20:09 17.april 2016.

    Če bi pri nas bile prave inšpekcijske službe in pošteni veterinarji, bi večino uvoženega mesa morali zavrniti, predvsem zaradi slabe kvalitete in potem tudi prepovedati izdelavo izdelkov iz teh surovin. Sploh pa PREPOVEDATI izdelavo mesnih izdelkov, ki stanejo 2 € ...prikaži več€ za kg; kaj je v teh izdelkih ???? Ali res mora narod, ki so mu pokradli državo, še jesti takšno svinjarijo ?? INŠPEKTORJI sigurno ne uživajo teh izdelkov. Tri podjetja obvladujejo 90 % mesne industrije v Sloveniji, z pomočjo Židana, kmetijskih lobijev, Vriska, in ostale druščine, SAJ so prav ti, prodali kmečke deleže v živilskih obratih, katere jim je država podarila. Z pomočjo teh lobijev (Vrisk in ministri iz ljudske stranke,..& ) in notranjih informacij, so jih prodali tajkunom, vsi so iz vrst prijateljev veterinarjev.Spremeniti je treba kmetijsko politiko, kvaliteto in podporo malemu kmetu.

  • kocka55 20:08 17.april 2016.

    živali so » ROJENE - skotene » v Avstriji in tudi SPITANE v Avstriji. Določena kvaliteta mesa in mlečnih izdelkov v Avstriji, ne sme niti uživati silaže (to je ta zakisana krma v foliji) in krmo v teh plastičnih balah, ...prikaži več ki zakisajo meso. Če na primer v Avstriji prodajo Slovensko meso ali Madžarsko meso, kot tudi Avstrijsko meso brez oznake AMA, ki ima oznako EU, je cca 30 do 40 % cenejše od Avstrijskega mesa z oznako AMA, prav tako živilski izdelki brez oznake AMA. Tako, da se tudi v Avstriji dobi slabše kvalitete meso in izdelki. Židan je s pomočjo natega »KUPUJTE SLOVENSKO« , najprej zaščitil svojo Panvito ( Panvita je največji proizvajalec v Sloveniji prašičev in govedov, potem, ko so uničili male kmete in kvaliteto ) da bo imela Panvita trg in obenem pomagal Mercatorju = Konzumu, ko so pomagali pri nakupu Mercatorja Todoroviču. Roka roko umije! Če bi pri nas bile prave inšpekcijske službe in pošteni veterinarji, bi večino uvoženega mesa morali zavrniti, predvsem zaradi s

  • kocka55 20:08 17.april 2016.

    gnojila UREA, ker za tako količino goveda ne bodo poginili, meso je pa je potem zakisano in ne kvalitetno. In prav ta kmetijski lobi ima razna podjetja v tujini ( tudi Ciper, Panama), ko kupujejo na vzhodu (Romunija, Poljska, Litva, ...prikaži več, Estonija, itd. ) manj kvalitetna teleta in svinje, kateri uživajo polno rasnih hormonov , antibiotikov,… Ker jih tam kupijo po zelo nizkih cenah, potem prek teh družb, ko jih prodajo v Slovenijo, pustijo dobiček v raznih oazah, Ko pripeljejo prehlajena teleta iz vzhoda, jih določeni rejci na hitro, z raznimi kemični dodatki in antibiotiki, dober mesec nakrmijo, in prodajo pod »Slovensko« baje zdravo teletino. Slovenska živilska podjetja kupijo svinje na daljnem vzhodu, jih pripeljejo do Avstrije, in jih dajo tam zaklati, potem to zaklano meso pripeljejo v Slovenijo kot »Avstrijsko« svinjsko meso. V Avstriji imajo zelo kvalitetno meso, katero je veliko ceneje kot pri nas v Sloveniji, katero ima oznako AMA, in te živali so » ROJENE - skotene » v Avstriji in