Slovenija
1706 ogledov

Napeto na kongresu SD: Karte so premešane

Matjaž Han Saša Despot
Po tem, ko se je izkazalo, da je podpora med kandidati razdrobljena, je članstvo pritisnilo na Matjaža Hana, ministra za gospodarstvo, da kandidira tudi on.

Za predsednika stranke SD, ki naj bi povrnil in okrepil zaupanje v SD ter oblikoval prihodnost socialne demokracije, kandidirajo vodja poslanske skupine SD Jani Prednik, župan Ajdovščine Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez, dan pred kongresom pa je v volilno tekmo vstopil tudi gospodarski minister Matjaž Han. 

Čeprav je Han ves čas poudarjal, da za predsednika stranke ne bo kandidiral, se je za to odločil, kot je povedal, zaradi številnih pozivov članov stranke, naj kandidira. Odzivi s terena so namreč pokazali, da imajo prvi trije kandidati razdrobljeno podporo. Predsednik stranke z nizko podporo bi imel velike težave s ključno nalogo, konsolidacijo stranke, je za naš portal ocenil nekdanji predsednik SD Igor Lukšič. Več tukaj.

Kongres sestavlja 409 delegatov, od tega so tri četrtine delegatov iz območnih organizacij stranke. Izvoljeni kandidat mora na tajnem glasovanju doseči večino vseh glasov.

Karte so se premešale, verjeten drugi krog

Formalno mora Han na kongresu oddati kandidaturo s podpisi tretjine delegatov. Ocene analitikov so različne, nekateri menijo, da ima Han, ki velja za povezovalnega člana SD, zagotovljeno podporo za zmago, drugi poudarjajo, da so se s Hanovo kandidaturo karte premešale in napovedujejo vsaj drugi krog. Tako Prednik, Beočanin in Brglez so pred kongresom zatrdili, da bodo v tekmi vztrajali, vendar obstaja verjetnost, da bi kateri od njih, če bo prišlo do drugega kroga, kandidaturo taktično umaknil.

Mesta SD v vladi z izvolitvijo Hana nedotaknjena

Han izpolnjuje pogoj oziroma željo predsednika vlade Roberta Goloba, da predsednik koalicijske stranke sedi tudi v vladi in s tem prevzame odgovornost. Z izvolitvijo Hana bi tako položaje v vladi ohranili vsi ministri SD, vključno z dosedanjo predsednico SD Tanjo Fajon. Fajon, ki na kongresu ne kandidira, je ob Hanovi kandidaturi sporočila, da gre za kandidata, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je tudi kot minister. "Zato cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku," je zapisala Fajon, ki je pred kratkim izrazila upanje, da bo ostala ministrica za zunanje zadeve.

Tanja Fajon | Avtor: X X

Han zavrača očitke protikandidatov

Han je zavrnil očitke protikandidatov, da ni sodeloval v predvolilni kampanji in na terenu članom stranke predstavil svojih stališč. "Dvajset let sem član stranke, moja stališča so znana in veliko sem na terenu," pravi. Han v nasprotju z drugimi kandidati tudi ni opredelil, koga želi videti na položajih podpredsednikov in v funkciji glavnega tajnika. Na kongresu bo govora tudi o prihajajočih evropskih volitvah. Stranka naj bi kandidatno listo uradno predstavila 25. aprila. Poleg sedanjih poslancev, Matjaža Nemca, ki naj bi bil nosilec liste in Milana Brgleza, ki naj bi lovil preferenčne glasove, se omenjata še kohezijski minister in nekdanji murskosoboški župan Aleksander Jevšek ter nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš.

sergeja.hadner@styria-media.si

 

Komentarjev 15
  • poldka 17:55 14.april 2024.

    Mislim da bodo avtorji nesramnih komentarjev presenečeni nad sposobnostmi in človeškimi lastnostmi novega predsednika Matjaža Hana. SD se bo pod njegovim vodstvom obdržala v parlamentu tudi v bodoče, kar bi bilo z drugimi kandidati malo verjetno. To pa očitno mnogim ne odgovarja.....

  • jezero 05:32 14.april 2024.

    Han pa ni rešitev za SD; je njegova poguba.

  • Ender3 16:41 13.april 2024.

    Odkar ni več Dominike so vsi zmešani zaradi želje po oblasti. Eni in isti recikliranci ne bodo odstopili od korupcije.. Drnovšek je nekoč dejal saj se boste brez mene pobili med seboj..