Slovenija
8429 ogledov

Napovedana že prva stavka

stavka SVIZ Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado.
Prihodnjo vlado čaka pestra jesen. Za 14. september je že napovedana prva stavka.

Sindikati delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) je na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovilo poziv, s katerim izpostavljajo problematiko nedostojnih osnovnih plač, celo pod minimalno plačo. 

"Sramotno je, da mnogi delavci tudi po 35 letih garaškega dela še vedno nimajo osnovne plače, ki bi bila enaka vsaj minimalni plači. Po letih varčevanja in sedaj celo gospodarske rasti menimo, da je končno napočil čas, ko absolutno ni več izgovorov, da plačilo za opravljeno delo ne bi bilo dostojno za vse delavce, torej na višini najmanj minimalne plače. Trenutno stanje smatramo kot izrazito nepravično, saj delavcem za opravljeno delo, ne nudi dostojnega plačila," so zapisali. 

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

Njihove zahteve so jasne

Predstavniki VIR Sindikat Vrtec Ptuj so 29. maja izglasovali stavko, ki je napovedana za 14. septemeber. Delavci imajo štiri stavkovne zahteve, in sicer:
- dvig vseh osnovnih plač, ki so tudi v Vrtcu Ptuj pod minimalno plačo, vsaj na višino minimalne plače v RS; izločitev vseh dodatkov iz minimalne plače, z namenom, da se enkrat za vselej prenehajo sramotna plačila za garaško delo pod pragom dostojnega preživetja;
- dokončna odprava plačnih krivic celotni skupini J na dostojno raven (prenehanje s kršitvijo IV. odstavka dogovora med Vlado RS in reprezentativnimi sindikati JS iz decembra 2016);
- dodatna finančna sredstva za namen uresničitve zahtev iz prejšnjih točk se zagotovijo iz proračuna RS, da se s tem ne obremenjuje staršev;
- plačilo stavke.

Podporo sindikatu Vrtca Ptuj so izrazili tudi drugi člana Sindikata VIR. Napovedali so še, da se bodo stavki pridružili tudi ostali sindikati, ki bodo stavko za istega dne izglasovali. 

Podpise in poziv bodo ministrstvu predali jutri.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • psasa 09:51 08.junij 2018.

    Zmanjšat maso plač v javem sektorju in bo problem rešen

  • Albatroz 09:39 08.junij 2018.

    višje plače ja, ko pa prideš po otroka v vrtec pa čakaš pol ure na otroka ker nevejo kje je.

  • puys 19:30 07.junij 2018.

    Ravno zaradi teh izsiljevanj mora država financirati zasebne šole. Živijo v svojem svetu, potrebno jih je brcnit na trg.

Sorodne novice