Slovenija
96 ogledov

Naš šolski sistem med najboljšimi na svetu

Jernej Pikalo Anže Petkovšek
Minister Pikalo prepričan, da je slovenski šolski sistem kakovosten.

Normativi in standardi so temelj kakovosti slovenskega šolskega sistema, ki je ob izjemni globalni konkurenci danes verjetno med 20 najboljšimi na svetu, je danes v DZ dejal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Med uspehi njegovega ministrstva je izpostavil zlasti umiritev šolskega prostora.

Poslanka SD Majda Potrata je na današnji seji DZ Pikala povprašala po ukrepih, s katerimi je vlada v preteklem letu zagotavljala dostopno in kakovostno javno šolstvo. Pikalo je odgovoril, da jim je "uspelo obrniti trende", ki so po njegovih besedah šli v smeri privatizacije in poslabšanja kakovosti šolstva, in sicer skozi slabšanje normativov in standardov. Prav ti pa so po njegovih besedah temelj kakovosti slovenskega šolskega sistema.

Pri delu ministrstvo izhaja iz podmene dostopnega in kakovostnega šolstva. Obenem pa želijo tenkočutno, a vendarle delati korake v smeri modernizacije in napredka, je povedal Pikalo. Med konkretnimi sprejetimi ukrepi je izpostavil okrepitev dialoga z ravnatelji in sindikati ter zagotovitev ustreznega financiranja šolskega sistema.

Prav tako na ministrstvu rešujejo problematiko fiktivnih vpisov, je poudaril minister. Kot je opozoril, ni prav, da se ljudje vpisujejo v šole in ob tem izkoriščajo socialne in druge ugodnosti, hkrati pa ne nadgrajujejo svojega potenciala.

Nasploh pa je ministrstvo po oceni Pikala z naštetimi ukrepi umirilo šolski prostor. "Danes ni več vprašanja normativov in standardov, ampak gre za vprašanje nadgrajevanja kakovosti šolstva," je poudaril.

Komentarjev 8
  • francek 22:27 26.marec 2014.

    Lastna hvala se pod mizo valja.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 22:03 26.marec 2014.

    Hehehe zdej ne vem kaj mislite pod računalničarja - če mislite, da je to nekdo, ki šraufa malo računalnik ali kdaj kakšen dopis napiše, potem se strinjam z vami, sicer vam pa povem, da matematikom/računalničarjem/fizikom itd. popolnoma nič ne koristi ...prikaži več tisto nekaj malega znanja, ki bi ga dobili v neki poklicni srednji šoli namesto na gimnaziji. Po domače povedano srednja šola ni niti drekec pekec v primerjavi z univerzo in znanjem tam. Sicer sem pa mnenja, da bi vsakemu človeku koristilo malo splošne izobrazbe (aka gimnazije), matematike, filozofije in programiranja in ne le kako prišraufat cev in kako cepit pacienta ... Bi bil svet prijaznejši.

  • širhakl 21:50 26.marec 2014.

    Dobro napisano,ni kaj dosti za dodat'.Podpis.