Slovenija
97 ogledov

"Ne omalovažujte otrokovih stisk"

Starši bodite pozorni na spremembe vedenja pri svojem otroku. (Foto: Shutterstoc Žurnal24 main
"Otroci bežijo od doma zaradi hudih osebnih stisk, ko ne vidijo drugega izhoda," nam je povedala Irena Velič iz CSD Šiška.
Starši ne smejo omalovaževati otrokovih stisk ali jih minimalizirati.
Irena Velič, center za socialno delo Šiška

Beg od doma tako pomeni umik ali beg pred težavo ali problemom, še pravi Irena Velič iz centra za socialno delo (CSD) Šiška.

In kaj lahko starši storijo, da preprečijo beg? "Pomagajo lahko tako, da imajo z otrokom zaupen odnos, da se jim bo otrok, ko je v stiski, lahko zaupal in se ne bo bal reakcije staršev," pravi socialna delavka.

"Starši morajo biti pozorni na spremembe vedenja in razpoloženja, si vzeti čas za otroke, biti strpni in potrpežljivi. Ne smejo groziti, da če bo otrok na primer dobil slabo oceno, se bo zgodilo ... ne smejo omalovaževati otrokovih stisk ali jih minimalizirati," opozarja Veličeva.

"Za otroka je njegova težava največja in najpomembnejša. Ni dobro, če otroka zaradi bega kaznujejo ali mu omejijo izhode ali žepnino, skupaj z otrokom naj se potrudijo razrešiti težavo ali pa poiščejo strokovno pomoč," še pravi.

Lani je v Sloveniji pobegnilo več kot 500 otrok.

Bežanja vse več
"Na žalost se res povečuje število otrok, ki zbežijo od doma. Družbene razmere so vse slabše, veča se revščina, pritiski in pričakovanja so velika, preprosto nekateri otroci nimajo nobene zaupne osebe, ki bi jim lahko pomagala rešiti težave, se ne znajdejo ali pa menijo, da bo beg pomagal," pravi Veličeva.

Dodaja, da se otroci "običajno zatečejo k prijateljem ali pa gredo v Krizni center". Nekateri pridejo tudi na center za socialno delo, običajno pa to storijo skupaj s kakšno sošolko ali prijateljico, še pravi.

Več dela z učenci, ki izražajo stisko
Po podatkih policije je veliko pobegov povezanih s tem, da otroci v šoli dobijo slabe ocene. "Žal je naš šolski sistem naravnan tako, kot je, zahteve so vse večje, pomembne so postale točke za vpise in ne znanje," na to pravi Veličeva. Opozarja, da je šola za mnoge travmatična izkušnja.

"Menim, da bi bilo potrebnega več dela z učenci, ki na kakršenkoli način izražajo stisko," še pravi socialna delavka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.