Slovenija
21 ogledov

Ne stavka; manj kazni

Stavkovni odbor, ki ga vodi Dušan Miščevič (na fotografiji levo), bo vprašanje, Žurnal24 main
Jesenska stavka. Policisti bi protestirali tako, da prekrškarjem ne bi pisali kazni.

Stavke. Policisti se bodo, če bo vlada enostransko znižala plače v javnem sektorju, raje kot za stavko odločili za protest, ki je učinkovitejši. “Policist ima možnost, da namesto kazni izreče le opozorilo. Če se to dela pri večji masi in kontinuirano, pomeni to manjši prihodek v državno blagajno,” pojasnjuje predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Zagotovim lahko, da bo ta protest v minimalni meri prizadel državljane, maksimalno – finančno – pa vlado,” dodaja. Policisti so med takim enodnevnim protestom, ki je bil novembra lani, napisali za od 150 do 200 tisoč evrov kazni manj kot sicer.

Ob protestu bodo policisti razmislili, ali so še tako motivirani, če jim vlada niža plačo za več kot deset odstotkov.
Zoran Petrovič iz Sindikata policistov Slovenije

Vladi dajo dva dneva
Prava stavka je, če stavkamo do izpolnitve stavkovnih zahtev. Mislim, da vlada take stavke ne bi zdržala več kot dva dni,” meni Dušan Miščevič, predsednik stavkovnega odbora, ki ga je ustanovilo 21 sindikatov javnega sektorja.

Stavkovni odbor bo danes zaposlene v javnem sektorju pozval, naj se izrečejo, ali se strinjajo s predlaganimi ukrepi vlade, ki predvidevajo 11-odstotno znižanje plač. Na podlagi zavrnitve vladnih predlogov se bo stavkovni odbor odločal o novih ukrepih. Najverjetnejši ukrep bo stavka, ker preostali ukrepi niso produktivni,” razlaga Miščevič.

Iskanje kompromisa
Stavko jemljemo skrajno resno,” pravi Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata učiteljev Sviz. Glavni odbor Sviza se bo jutri sestal na izredni seji. “Najprej moramo izčrpati vse možnosti kompromisa,” poudarja Štrukelj. Sviz je doslej stavkal največkrat, sedemkrat. “Če kompromisa ne bo, bi morali iti v generalno stavko v javnem sektorju,” pove Štrukelj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.