Slovenija
71 ogledov

Nepravilnosti v šmarskem vrtcu

Tradicionalni zajtrk Saša Despot
Nadzorni odbor šmarskega vrtca je v svojem poročilu zapisal, da je ugotovil več nepravilnosti, ki jih očitajo ravnateljici Marti Drofenik. Med nadzorom je odbor tako ugotovil kršitve pri evidenci delovnega časa, sporno je bilo določanje višine regresa, manjkajo tudi evidence izobraževanja in kriteriji za izplačilo nagrad zaposlenim.

Šmarski župan Stanko Šket je v izjavi za medije že napovedal, da bo občina kot ustanoviteljica vrtca ukrepala proti ravnateljici Marti Drofenik.

Svetniki Občine Šmarje pri Jelšah pa so na seji prejšnji teden podali pozitivno mnenje za imenovanje Jelke Čujež za novo ravnateljico tamkajšnjega vrtca. Čuježeva, ki je trenutno pomočnica Drofenikove, je bila izbrana med štirimi kandidati. Zdaj ji mora dati soglasje še pristojno ministrstvo, podporo zaposlenih pa že ima. Če bo dobila podporo ministrstva, bo vodenje vrtca prevzela 1. julija, ko se izteče mandat Drofenikovi.

Šket je prepričan, da je Čuježeva zmožna urediti slabe odnose med zaposlenimi in trenutno ravnateljico.

Kršitve, povezane z nasiljem

Spomnimo, da je inšpektorat za šolstvo in šport februarja letos v šmarskem vrtcu ugotovil nepravilnosti in ravnateljici Drofenikovi izrekel opozorilo ter ji določil rok, do katerega mora pomanjkljivosti odpraviti. Nasilja v vrtcu inšpektorat ni obravnaval, nekatere kršitve pa so povezane prav z njim.

Največje kršitve zakonodaje, ki jo je šolska inšpekcija odkrila v vrtcu, so povezane z varnostjo otrok.

Člani sveta zavoda pa so septembra lani prejeli anonimno pismo o odnosih ravnateljice vrtca do zaposlenih, ki so ga potem obravnavali na izredni seji. Na njej so sprejeli sklep, da se med zaposlenimi v šmarskem vrtcu, ki ga obiskuje 500 malčkov, zaposlenih pa je 85 delavcev, izvede anketa z namenom ugotavljanja resničnosti navedb iz anonimke.

Rezultati ankete so potrdili navedbe iz anonimnega pisma, v katerem je med drugim navedeno, da so razmere v vrtcu katastrofalne.

Komentarjev 1
  • dragec 11:17 31.marec 2015.

    In, kdo naj odstrani to nasilno ravnateljico, starši, župan,.....kdo?