Slovenija
4370 ogledov

Neurje: posledice so vidne skoraj povsod

Posledice neurja Ljubljana Vič
1/3
Bralka
Včerajšnje neurje, ki je pustošilo po Sloveniji, je za seboj pustilo močne posledice: podrta drevesa, odkrite strehe ter zalite objekte.

Včeraj je Slovenijo zajelo hudo neurje, Agencija RS za okolje je za celotno državo prižgala rdeče opozorilo. Na terenu je bilo več pripadnikov gasilskih enot, prav tako je ostalo več gospodinjstev brez elektrike.

Na Koroškem podiralo drevesa, zaprtih več lokalnih cest

"Največji problem je, da večina Črne še vedno nima elektrike, ker je podrlo veliko električnih drogov. Ekipe elektro podjetja, delavci družbe Slovenski državni gozdovi in delavci režijskega obrata so vseskozi na terenu. Gasilci so imeli veliko dela," je dejala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Šele danes so po njenih besedah pravzaprav začeli ugotavljati posledice neurja, ki je občino zajelo v torek zvečer.

Na območju Črne je poškodovanih tudi nekaj streh, nekaj strešnikov je padlo tudi s strehe črnjanske osnovne šole, nekaj dreves je padlo na vrtne ute. "K sreči ni žrtev," je dodala županja, ki ocenjuje, da so posledice tokratnega neurja zelo hude zaradi veliko podrtega drevja.

Na terenu so bili tudi mežiški gasilci, ki so po podatkih centra za obveščanje odstranili več dreves z lokalnih cest in prekrili poškodovan objekt s folijo. Tudi na območju občin Prevalje, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec so bili gasilci vnovič na terenu in so z lokalnih in regionalnih cest odstranjevali podrta drevesa in ponekod pomagali pokrivati razkrite strehe.

Tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šentjanž pri Dravogradu so odstranili drevo, ki je zaprlo lokalno cesto, prav tako so sanirali poškodovani objekt in črpali vodo na poplavljeni ulici. Dravograjski gasilci pa so posredovali ob nesreči vozila, ki se je zaletelo v podrto drevo. Posledice so odstranili, poškodovanih ni bilo, navaja center za obveščanje.

Neurje pustošilo tudi na Celjskem in v Zasavju

Močan veter je na Celjskem in v Zasavju v torek zvečer odkril in poškodoval strehe na več stanovanjskih hišah, gospodarskih poslopjih in na domu starejših občanov. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije.

Tudi Občino Laško je zajelo močno neurje z močnimi vetrovi in padavinami. Razkrito je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo.  V Slovenskih Konjicah je hudo neurje z močnimi vetrovi in padavinami razkrilo veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov. Podrtih je bilo tudi nekaj dreves, ki so poškodovala komunalno in prometno infrastrukturo. Na terenu so bili gasilci PGD Slovenske Konjice in Žiče.

Toča Brestanica Slovenija Opozorilo: Zaradi hladne fronte razvoj superceličnih neviht, tako se bodo gibale

Tudi območje šentjurske občine je zajelo močno neurje s silovitim vetrom in padavinami. Razkritih je veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovala komunalno in prometno infrastrukturo. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci PGD Ponikva, Slivnica, Dramlje in Loka pri Žusmu.

V Občini Šoštanj je prav tako neurje povzročilo nekaj preglavic. Kot so danes sporočili s šoštanjske občine, je silovit veter podiral drevesa in odkrival strehe. Najnujnejše so opravili že v torek zvečer, delo danes nadaljujejo. Šoštanjski gasilci so v torek posredovali v 38 intervencijah, sodelovalo pa je več kot 80 gasilcev s 15 vozili.

Na Kumu v Trbovljah je v bližini oddajnika v torek zvečer udarila strela. Gasilci PGD Trbovlje in Dobovec so s termokamero preventivno pregledali okolico in objekt, zaznali niso nobenih nepravilnosti. Na Rudarski cesti v Trbovljah pa so gasilci PGD Trbovlje in Klek s tehničnim posegom razžagali in odstranili drevo s cestišča.

Na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi je sunek vetra podrl drevo na stopnišče stanovanjske hiše. Odstranili so ga gasilci PGD Zagorje-mesto. V naselju Briše se je podrlo drevo na lokalno cesto Briše-Kolovrat. Odstranili so ga gasilci PGD Kolovrat.

V Velenju je bilo prav tako razkritih veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovala komunalno in prometno infrastrukturo. Podrtih je tudi nekaj električnih drogov, zato je motena dobava električne energije. Na terenu so gasilci PGD Pesje, PGD Šalek, PGD Šentilj in PGD Škale.

Podobne razmere so bile tudi na območjih vitanjske, žalske in vojniške občine. Nekaj preglavic je neurje povzročilo tudi v občinah Braslovče, Prebold, Podčetrtek, Ljubno, Radeče, Rečica ob Savinji, Mozirje, Polzela, Rogatec, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki in Vransko.

V Hrastniku je močan veter odkril ali poškodoval strehe na več stanovanjskih hišah, gospodarskih poslopjih in na domu starejših občanov. Na več krajih pa so se na cesto podrla drevesa, ki so ovirala promet. Posredovali so prostovoljni gasilci Hrastnika in Dola pri Hrastniku.

Na cesti Boben - Čeče so hrastniški gasilci s tehničnim posegom razžagali in odstranili drevo s cestišča.

Podrta drevesa, veter odkrival strehe

Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča o več odkritih strehah ter podrtih dreves. Tako so na območju Blok pripadniki prostovoljnega gasilskega društva na devetih lokacijah s pomočjo gradbene mehanizacije odstranili večje število čez cesto podrtih dreves in s folijo prekrili streho stanovanjskega objekta.

Na območju Borovnice so zabeležili 25 intervencij, od tega 18 odkritih streh, padec drevesa na osebno vozilo ter šest podrtih dreves. Drevesa je podiralo tudi v občini Brežice. V naselju Velike Malence je potekala evakuacija tabornikov, skupno so evakuirali 98 otrok v gasilski dom Skopice.

V Črnomlju je močan veter podrl več dreves, ki so ovirala promet, poškodovala elektroenergetske vode in komunikacijska omrežja. Močan veter je razkril in poškodoval več stanovanjskih hiš, stavb, gospodarskih objektov in vozil. Na območju Dolenjskih toplic se je prav tako v vseh občinah podrlo več dreves, ki so ovirala promet, poškodovala elektroenergetske vode in komunikacijska omrežja. Močan veter je razkril in poškodoval več stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov. Z enakimi težavami so se soočali tudi prebivalci Metlike, Mislinje ter prebivalci Novega mesta, kjer je meteorna voda zalila nekaj objektov.

Na območju Rogaške Slatine je razkrito veliko streh stanovanjskih in gospodarskih objektov ter podrtih dreves, ki so poškodovali komunalno in prometno infrastrukturo. Na terenu so bili gasilci PGD Rogaška Slatina in PGD Steklarna Rogaška Slatina.

1/3
PGD Steklarna Rogaška Slatina

Zaradi neurja mnogi ostali brez elektrike

Na distribucijskem območju Elektra Celje je bilo v torek zaradi posledic neurja brez električne energije skupaj nekaj več kot 4300 odjemalcev. Takoj, ko so se vremenske razmere umirile, so dežurne ekipe sistematično pristopile k odpravi škod na omrežju. Največ težav pri odpravi napak povzročajo podrta drevesa ob srednjenapetostnih daljnovodih. Dežurne ekipe Elektra Celje so napake odpravljale do 3. ure zjutraj, so sporočili iz Elektra Celje.

Davi ob 7. uri je bilo brez električne energije še vedno nekaj več kot 1300 odjemalcev. Najhuje je na Koroškem, in sicer na distribucijski enoti Slovenj Gradec, kjer je bilo zjutraj brez električne energije 1169 odjemalcev.

Okoli 8. zjutraj je bilo na območju Elektra Ljubljana brez električne energije 6325 uporabnikov, največ na širšem območju Vrhnike in na Kočevskem, so sporočili z Elektra Ljubljana.

Do do prekinitev dobave električne energije je v torek zvečer prihajalo tudi na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Trenutno je brez električne energije še nekaj več kot 800 odjemalcev na Bovškem (Plužna, Talaj), Cerknem (Novaki, Ravne, Kladje, Šebrelje), Tolminskem (Sela nad Podmelcem, Logaršče, Lom, Gorenja Trebuša), Kobarid (Robič blok), Kanalskem (Avče, Doblar), Idrija (Rejci) in na Ajdovskem (Kovk), kjer bodo napake predvidoma najprej odpravljene.

Nekatere primorske občine prizadel močan veter

V torkovem neurju so bile na območju Severne Primorske prizadete skoraj vse občine, v šestih med njimi je škodo povzročal predvsem hud veter. Poleg podrtih dreves je odkril tudi nekaj streh, na območju Posočja in Idrijsko-Cerkljanskega pa se je sprožilo tudi nekaj manjših plazov, je za STA povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač.

"Močan veter je odkrival stanovanjske objekte in poškodoval različno infrastrukturo. V teh občinah je bilo in je še vedno več cest zaprtih zaradi podrtega drevja. Trenutno so vse gasilske enote še na terenu in zato težko ocenjujemo obseg nastale škode," je povedal Kosmač.

V regijskem centru Civilne zaščite (CZ) so v zvezi s torkovim neurjem doslej zabeležili 70 različnih dogodkov. Gasilci so še vedno na terenu, saj želijo z najnujnejšimi sanacijskimi deli preprečiti nastanek še morebitne večje škode ob ponovnem napovedanem neurju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.