Slovenija
18 ogledov

Nič več zastonj

Obiskovalci so se lahko pomerili v sabljanju in streljanju z loki, še več je bil Žurnal24 main
Stari grad. Po 15 letih se obnova končuje, obiskovalci pa morajo plačati vstopnino.

Celje. “Pokramljali smo z grajsko gospodo ter občudovali princese in spretne mojstre v srednjeveških delavnicah,” pove Viktorija Žaberl, ki je na grad prišla s hčerkama, ki sta občudovali tudi mojstre sabljanja in kopico drugih kostumiranih animatorjev, ki bodo od zdaj vse sobote in nedelje do konca oktobra skrbeli za pestro dogajanje na Starem gradu. “Obiskovalcev smo sicer pričakovali nekaj več, a je vreme naredilo svoje, zato upamo, da jih bo že prihodnjič več,” pravi Jerneja Kolar z Zavoda Celeia Celje, ki je upravljalec gradu.

2 evra znaša enkratna vstopnina na Stari grad, kjer bodo lahko obiskovalci vse do konca oktobra podoživljali srednji vek.

Draga obnova
Obnova je skoraj končana, čeprav smo imeli nekaj težav z Gradisom, ki je bil izbrani izvajalec ter je šel najprej v prisilno poravnavo in zdaj še v stečaj. A tudi sanacija Friderikovega stolpa se končuje,” je o obnovi gradu, ki je prek javnih del in z evropskim denarjem trajala kar 15 let, povedal župan Bojan Šrot. “S projektom Celjski včeraj in jutri smo se uspešno prijavili na razpis in zanj prejeli 900 tisoč evrov iz strukturnih skladov,” pa je pojasnil Roman Kramer, vodja evropske projektne skupine na Mestni občini Celje.

Vstopnina za razvoj
Od lani je treba za vstop na grad odšteti dva evra. “Za simboličnih deset evrov je na voljo tudi letna vstopnica, ki velja eno leto od dneva nakupa, le v času prireditev in posebnih dogodkov ni veljavna,” pojasnjujejo na zavodu in dodajajo, da bodo tako dobljeni denar porabili za redno vzdrževanje in razvoj nadaljnjih programov. “Vstopnina v primerjavi z drugimi gradovi, tudi po Evropi, ni pretirana, ljudje pa imajo tako tudi večje spoštovanje do kulturne dediščine,” nam je zaupala obiskovalka Tanja Vidali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.