Slovenija
17 ogledov

Niso na istem bregu

Karel Lipič meni, da zdajšnja čistilna naprava na Mirni, ki je večinoma v zasebn Žurnal24 main
Čistilna naprava. Zeg meni, da je stara dovolj dobra, mirnski občinarji pa opozarjajo, da so z njo nenehne težave.

Gradnja nove čistilne naprave v sklopu projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode Mirnske doline, pri katerem sodelujejo občine Trebnje, Mokronog - Trebelno in Šentrupert, je za Mirnčane neracionalna in ekološko sporna, so prepričani v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije (Zeg). Na Mirni pa odgovarjajo, da bi se v Zegu morali zavzeti za kakovostno čiščenje odpadnih voda.

Čiščenje že urejeno

3 občine sodelujejo pri projektu odvajanja in čiščenja odpadne vode Mirnske doline.

Mirna že ima čistilno napravo z zmogljivostjo šest tisoč populacijskih enot, izpostavi Zegov predsednik Karel Lipič. “Po uradnih podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto, ki strokovno nadzira čiščenje odpadnih voda na čistilni napravi Mirna, ta čisti odpadne vode od 90- do 97,9-odstotno, kar je v skladu z veljavnimi predpisi,” pojasni in doda, da bi gradnja nove čistilne naprave z zmogljivostjo devet tisoč populacijskih enot za prebivalce in gospodarstvo Mirne pomenila le znatno višje stroške.

Hočejo optimalno rešitev
“Zdajšnje prečiščevanje za nas ni dolgoročna rešitev, zato se pogovarjamo o optimalni rešitvi, s katero želimo rešiti prečiščevanje odpadnih voda za celotno Mirnsko dolino,” pravi Dušan Skerbiš, trebanjski občinski svetnik z Mirne. “Zeg bi se moral zavzeti za kakovost prečiščevanja odpadnih voda, da ne bomo imeli nenehnih težav s pomori rib in onesnaževanjem reke Mirne kot do zdaj,” izpostavi in doda, da je bila narejena študija z argumenti za novo čistilno napravo in proti njej, ki je pokazala, da je to verjetno najboljša rešitev za kakovostno prečiščevanje za celotno Mirnsko dolino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.