Slovenija
21 ogledov

Nobel za borca proti neplodnosti

Robert Edwards je na jesen življenja dobil priznanje za svoje delo, s katerim se Žurnal24 main
Nobelova nagrada za medicino gre letos v roke Robertu Edwardsu zaradi njegovih dosežkov na področju umetne oploditve.

85-letni Britanec je "oče" otroka iz epruvete. Njegovi dosežki so omogočili zdravljenje neplodnosti, zaradi katere naj bi po svetu trpelo okoli 3,5 odstotka žensk, je v obrazložitvi nagrade, ki poleg ugleda prinaša tudi 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov), zapisal inštitut Karolinska.

Edwards je delo na področju neplodnosti začel leta 1955, v sodelovanju s Patrickom Steptoejem pa je razvil postopek in medij, prek katerega je omogočil oploditev v epruveti. Steptoe je sicer umrl že leta 1988. Oba sta se morala pri svojem delu spopadati z ostrimi nasprotniki iz vrst Cerkve, vlad in medijev, na skeptike pa sta naletela tudi med znanstveniki.

Zaradi dosežkov Edwardsa in Steptoeja je bilo do danes rojenih že okoli štiri milijone otrok, ki jih sicer zaradi neplodnosti njihovih staršev nikoli ne bi bilo.

Prvi otrok iz epruvete je sicer Louise Brown, ki se je rodila julija 1978.

Sledile bodo nove nagrade
Področje medicine tradicionalno odpre sezono razglasitev vsakoletnih Nobelovih nagrad. Sledile bodo še Nobelove nagrade za znanost, ekonomijo, literaturo in najprestižnejša za mir. Nagrade so poimenovane po švedskem znanstveniku Alfredu Nobelu, podeljujejo pa jih od leta 1901.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.