Slovenija
7 ogledov

Nogometno nasilje v družinah?

(Foto: Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Britanska policija pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v nogometu svari pred povečanjem nasilja v družinah. Slovenska policija tovrstne statistike nima.

Po poročanju portala Sky News britanska policija izpostavlja neslavno statistiko družinskega nasilja, ki v času velikih nogometnih prvenstev, kot sta svetovno in evropsko, ali celo pomembnih tekem domačega prvenstva naraste.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu so v dnevih, ko je tekme igrala britanska reprezentanca, zabeležili kar za četrtino več prijav družinskega nasilja, na dan izpada njihove reprezentance pa je ta neslavni odstotek narasel celo na 30.

Do nasilja v družinah pride zaradi nedobrodošle mešanice športnega navdušenja in alkohola, ki – sploh če gre za razočaranje nad igranjem svojih izbrancev – vzbujajo agresijo.

Pred prvenstvom je tako policija v Staffordshiru celo posnela televizijsko reklamo, v kateri opozarja na nevarnost zaradi preveč popitega alkohola med nogometnimi tekmami.

Slovenci podobno
Nuška Tavčar, tiskovna predstavnica Generalne policijske uprave, pravi, da v Sloveniji tovrstne statistike nimamo. "Ne moremo podati niti približne ocene, ali v času takšnih športnih tekmovanj družinsko nasilje naraste," pravi Tavčarjeva, ki pa povezanosti ne izključi: "Družinsko nasilje je pri nas v veliki meri podkrepljeno z alkoholom. In kadar so v teku takšna prvenstva, naraste poraba alkohola." To pa posledično lahko pri nekom, ki je že tako nagnjen k agresiji za družinskimi zidovi, spodbudi nasilno vedenje.

Policija sicer sama po sebi ne pripravlja nekih posebnih akcij med prvenstvom, bodo pa – po besedah Tavčarjeve – zagotovo nadzirali tiste lokale z okolico, ki bodo prirejali prenos nogometnih tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.