Slovenija
21 ogledov

Nov ne za Jakličevo kmetijo

Domačija Marka Jakliča Anže Petkovšek
Černačevi. Zavrnili pritožbo, zato Jaklič ne bo mogel legalizirati črne gradnje.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (Mzip), ki ga vodi Zvone Černač, je zavrnilo pritožbi Marka Jakliča, kar pomeni, da (še) ne bo mogel legalizirati svoje domačije v Selu nad Polhovim Gradcem, ki je že več kot sedem let v inšpekcijskem postopku. Direktor javnega zavoda Lekarna Ljubljana se je na ministrstvo pritožil zaradi odločb, s katerima je ljubljanska upravna enota še tretjič zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja.

Na vprašanje, ali se bo tudi na odločitev Mzip pritožil, je Jaklič odgovoril: “Zadevo sem v celoti predal odvetnikom in projektantom, saj je vse skupaj postalo farsa.” Mzip je sicer konec marca prejšnjo odločbo upravne enote, da ne izda gradbenega dovoljenja, odpravilo in upravni enoti naročilo, naj o tem znova odloči.

"V Avstriji bi mi plačali"

Jaklič je ob tem dodal, da so mu avstrijski kolegi, pri katerih je kupil višavsko govedo, povedali, da bi v Avstriji za obnovo takšne kmetije, ki leži nad 700 metri nadmorske višine, dobil polovico nepovratnih sredstev: “Elektriko in vodo bi mi v celoti financirala država. Jaz pa sem sam obnovil vse, na lastne stroške sem uredil vodno zajetje in vlekel dva kilometra električnega kabla. V Sloveniji se birokrati trudijo in si dobesedno izmišljujejo nove zahteve, da le ne bi izdali gradbenega dovoljenja. Zato pa je Slovenija tam, kjer je.” Ponovil je, da se bo vsekakor boril do konca, saj je le obnovil več kot 150 let staro kmetijo. Na tej ima poleg 147 kvadratnih metrov velike hiše poslovni objekt in zunanji bazen, velik 4,6-krat 9,5 metra.