Slovenija
85 ogledov

Nova gripa v OŠ Spodnja Idrija

Umivanje rok je za otroke zakon. FOTO: Anže Petkovšek
1/2
Žurnal24 main
Nova gripa se je pojavila tudi na Osnovni šoli Spodnja Idrija. Zbolela je skupina učencev, ki so bili v šoli v naravi, najverjetneje pa so bili bolni še pred odhodom. Nova gripa se pojavlja tudi na drugih osnovnih šolah.
 

Normalizacija razmer

OŠ Polzela. Manjkalo ej 25 otrok, vendar nihče z znaki gripe, vsi le z znaki prehlada. V šoli je nova gripa izbruhnila 15. septembra. Takrat je manjkalo 94 učencev, pri desetih od njih je bila nova gripa tudi potrjena.

OŠ Osmih talcev Logatec. Pred dnevi je zakrožila informacija, da naj bi na šoli izbruhnila gripa. Na šoli so povedali le, daj niso delali seznamov, ker so imeli organizirane športne in naravoslovne dneve, da se število manjkajočih iz dneva v dan manjša in da pouk poteka normalno.

OŠ Brinje, Grosuplje. Manjkalo je 23 učencev, kar je manj kot na isti datum lani. Nihče od njih naj ne bi imel pandemske gripe.

OŠ Ivana Cankarja in OŠ Antona Martina Slomška, Vrhnika. Nobena izmed šol ni opazila znakov pandemske gripe, vendar pa preventivno sodelujejo z lokalnim zdravstvenim domom, so pojasnili v obeh.

Ravnatelj Osnovne šole Spodnja Idrija Ratko Vehar je priznal, da je tudi uradno potrjen sum na novo gripo, ki se je pojavila v skupini 30 učencev 7. razreda. Prejšnji teden so bili namreč v šoli v naravi nad Kobaridom, kjer se je okužba z lahkoto širila. Nekateri naj bi zboleli še pred odhodom v Kobarid, tam pa so se okužili še drugi. Po povratku je Zdravstveni dom Idrija obiskalo nekaj učencev, enemu od njih pa so vzeli bris, ki je potrdil prisotnost virusa nove gripe.

Koliko učencev natančno je zbolelo, še ni znano. V ponedeljek je manjkalo 15 od 30 učencev, ki so bili v šoli v naravi, pravi Vehar, danes pa jih manjka le še 11. Skupno sicer v šoli manjka 27 učencev od 225.

Vehar zatrjuje, da med starši in učenci ni panike. Mnenje o novi gripi v Spodnji Idriji, ki so ga podali tudi starši in zaposleni v Zdravstvenem domu Idrija, pa si lahko ogledate v video posnetku.



Veliko porabljenega mila in vode
Pet primerov nove gripe so prejšnji teden zabeležili tudi v 9. razredu OŠ Osmih talcev v Logatcu, vendar so se nekateri učenci že vrnili k pouku. Kot nam je povedala ravnateljica Metka Rupnik , se pojavljajo tudi novi primeri, vendar večjega števila obolelih ni.

Tudi v Logatcu upoštevajo stroge higienske ukrepe. "Hišnik pravi, da smo v enem mesecu porabili toliko vode in mila, kot ju običajno porabimo v treh mesecih," pravi Rupnikova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.