Slovenija
32444 ogledov

Nova smrtna žrtev koronavirusa, v Sloveniji skupaj 528 okuženih

Koronavirus v Italiji Epa
Minister za zdravje Tomaž Gantar je sporočil, da je za posledicami koronavirusa umrla še ena oseba.

Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja gre za oskrbovanko Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah. Gre za peto smrtno žrtev pri nas. Da imajo v domu starejših v Šmarjah pri Jelši že drugo smrtno žrtev, so potrdili tudi na občini.

Število na novo okuženih se je od včeraj povečalo za skoraj 50. "Potrjenih imamo 528 primerov okužbe, samo včeraj je bilo testiranih 1243 oseb," je na tiskovni konferenci povedal minister za zdravje. Skupaj je bilo do danes opravljenih 16.113 testiranj. 

Povedal je, da se uvrščamo med države, ki ima relativno veliko bolnikov s covid-19, a smo kljub temu uspeli omejiti naraščanje novih okužb. 

"Domovi za ostarele predstavljajo potencialno najhujše žarišče, zato jih je potrebno posebej spremljati."

Tomaž Gantar

"Za bolnike imamo v tem trenutku pripravljenih 539 bolniških postelj. Po potrebi se da to zmogljivost še povečati, do tisoč postelj, z zmanjševanjem rednih programov. Od teh 532 postelj jih je bilo danes zasedenih 72." je povedal Gantar.  "Od 72 zasedenih postelj, je 14 bolnikov na intenzivni terapiji. Na intenzivni terapiji ta trenutek razpolagamo s 56 posteljami," je povedal Gantar.

Vrha ni mogoče napovedati

Vrha epidemije po njegovih besedah ta trenutek še ne moremo napovedati, ne pri nas, ne drugje po svetu. "Praktično nemogoče ga je napovedati," je poudaril Gantar. "Odvisno je od spoštovanja ukrepov na vseh področjih. Število obolelih bo v prihodnjih dneh še naraščalo, od nas je odvisno, ali bo naraščalo postopoma ali naenkrat - v tem primeru lahko pride do težav."

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Minister za zdravje je sicer na tiskovki še povedal, da so prizadevanja v zadnjih dneh šla v smeri drugačne organizacije zdravstva, da bodo lahko zagotovili dovolj kapacitet, tako glede kadrov kot zaščitne opreme. S tem namenom so zmanjšali redne programe ter vzpostavili centralno koordinacijo, kjer bodo imeli potrebne podatke o potrebah in bodo lahko temu primerno razporejali kadre ter opremo. 

"Princip sprememb gre v smeri, da poskušamo bolnišnice povezati v smislu enotne slovenske bolnišnice na najbolj ključnih področjih."

Tomaž Gantar

Za več vstopnih točk ni dovolj opreme

Na primarnem nivoju je trenutno organiziranih 22 vstopnih točk - več jih zaradi pomanjkanja opreme še ni bilo mogoče vzpostaviti. "Novih vstopnih točk ne moremo odpirati, če jimne moremo zagotoviti dovolj zaščitne opreme," je povedal minister in dodal, da bodo glede stanja zaščitne opreme in novih nabav javnosti predstavili na jutrijšnji tiskovni konferenci. "Omejeno delo v zdravstvenih domovih je posledica dejstev, da marsikje ne morejo omogočiti ločene obravnave bolnikov, ki imajo znake respiratornega infekta, od preostalih, ki imajo druge zdravstvene težave."

Zdravil in testov je dovolj

Zdravil, ki jih za zdravljenje pacientov s covid-19 določajo smernice, je po besedah Gantarja v Sloveniji dovolj. "V tem trenutku razpolagamo z zalogo zdravilj, ki zadostuje vsaj za naslednji mesec," je dejal minister. "Bomo pa v prihodnje morali zagotoviti nove zaloge, pri čemer je treba upoštevati dejstvo, da države tudi na tem področju omejujejo izvoz."

Putin, koronavirus | Avtor: Epa Epa

Dovolj je po besedah ministra tudi testov. "Zaenkrat razposlagamo z zadostnimi količinami reagentov in brisov," je povedal Gantar. "To ne predstavlja omejitvenega dejavnika - so pa v postopku nove nabave."

Stanje glede preostale zaščitne opreme se dnevno spreminja. "Dobave, v manjših količinah se dnevno dogajajo," je dejal Gantar. "Prilagajamo številke razmeram, kjer so potrebe največje. Zaščitna oprema je kriričen faktor - trudimo se, da bi je zagotovili dovolj. Ko bo opreme dovolj, bo na razpolago tudi drugim skupinam, sedaj so prioriteta zdravstveno osebje in domovi za ostarele."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • hooucoto 16:34 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 14:44 25.marec 2020.

    Največje število okuženih je v Ljubljani z okolico, na število prebivalcev v % pa Šmarje pri Jelšah. Na velikost jih ima najmanj Maribor.

  • cefoofo 13:34 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks