Slovenija
2820 ogledov

Novo v primeru streljanja v Novi Gorici

V preiskavi so kriminalisti sodelovali s kolegi z Nacionalnega preiskovalnega ur Žurnal24 main
Moški je grozil s samomorom, a njegove besede niso bile usmerjene proti ljudem v okolici.

Včeraj v zgodnjih večernih urah je prišlo do uporabe strelnega orožja v okolici Nove Gorice, pri čemer je ena oseba storila samomor.

Na klic občana na interventno številko 113, ki je po telefonu grozil, da bo uporabil strelno orožje, je policija intervenirala. Na kraj  dejanja je bila napotena policijska patrulja, ki je ob prihodu na kraj dogodka ugotovila, in v kontaktu z 61-letnim moškim tudi potrdila, da ima moški v rokah avtomatsko puško, v kateri je bil vstavljen nabojnik, so sporočili iz Policijske uprave (PU) Nova Gorica.

Policijska patrulja je zavarovala kraj in o dogodku obvestila operativno-komunikacijski center, ki je na kraj poslal še več policijskih patrulj za zavarovanje in obravnavo dogodka.

Moški v temi sedel na balkonu z orožjem

Policisti, ki so bili na kraju, so obveščali stanovalce večstanovanjske stavbe in jih pozivali k samozaščitnemu ravnanju. Med zavarovanjem kraja dogodka je eden od policistov opazil občana, ki je v temi sedel na balkonu in imel pri sebi orožje. Policisti so moškega pozivali naj orožje odloži, na kar se moški ni odzval, v nekem trenutku pa je sprožil orožje.

Eden izmed policistov je nato v smeri streljanja sprožil dva strela iz službene pištole.  Ker je oseba na balkonu obmirovala, so se policisti balkonu približali in ugotovili, da si je moški s strelnim orožjem vzel življenje.

Policisti so kraj dejanja zavarovali do prihoda pristojnih služb, ki so prevzele obravnavo varnostnega dogodka.

Ogled kraja dogodka je prevzela preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Novi Gorici, o varnostnem dogodku je bilo obveščeno tudi tamkajšnje okrožno državno tožilstvo. Preiskovalnemu sodniku pri ogledu, ki še traja, nudijo pomoč ljubljanski kriminalisti in kriminalistični tehniki, kriminalist uprave kriminalistične policije in strokovnjak nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ogleda se je udeležil tudi strokovnjak sodne medicine iz Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Kriminalisti pri obravnavi dogodka preverjajo okoliščine suma storitve preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, saj  je oseba z neposredno grožnjo, da bo uporabila silo, poskušala preprečiti policistom, da bi opravili uradno dejanje, in nedovoljene  proizvodnje in prometa z orožjem ali eksploziva. Posebna komisija bo preiskala vse okoliščine varnostnega dogodka in podala oceno, ali je bilo prisilno sredstvo (strelno orožje) uporabljeno zakonito in strokovno.

Policisti in kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, odrejena je bila tudi sodna obdukcija, policisti pa tudi ugotavljajo, kako je oseba pridobila strelno orožje in strelivo, katerega posest zakonsko ni dovoljena.

Za pomoč v stiski se lahko obrnemo na več strokovnih služb

Kadar je posameznik v hudi stiski, njegov izbrani zdravnik pa ni dosegljiv, se lahko obrne na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo (112) ali urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani, kjer so dosegljivi na telefonski številki 01 475 06 70.

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik sta 24 ur na dan na voljo na telefonski številki 116 123, Telefon za otroke in mladostnike Tom je od 12. do 20. ure na voljo na številki 116 111. Od 19. do 7. ure je na telefonski številki 01 520 99 00 na voljo klic v duševni stiski, ki deluje v organizaciji Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Pomoč je na voljo tudi v svetovalnicah v mreži Posvet ter spletnem orodju iŽiv ter vseh Centrih za duševno zdravje in Centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki se nahajajo v več krajih v Sloveniji.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:57 28.oktober 2022.

    Novo v primeru streljanja v Novi Gorici.....torej vse zapisno ne drži ! Kaj se greste ?