Slovenija
14430 ogledov

Novo varnostno tveganje v Sloveniji, pristojni v skrbeh

policija Saša Despot
"Potrebna je posebna previdnost," glede večanja števila beguncev iz Rusije in tudi Turčije pravijo pristojni.

V Sloveniji se povečuje število beguncev, ki prihajajo iz Ruske federacije. Lani jih je v Slovenijo prebegnilo 459, letos pa že 3344. Večina jih prihaja iz Čečenske republike, kjer s trdo roko vlada Putinov zaveznik Ramzan Kadirov. 

"Potrebna je posebna previdnost"

Poleg Čečenov v Slovenijo prihajajo tudi številni Rusi, ki bežijo pred prisilno mobilizacijo zaradi vojne v Ukrajini. Tako pri enih kot drugih je po oceni pristojnih potrebna posebna previdnost, saj gre za varnostno problematične prebežnike, ki so lahko še vedno del varnostnih služb oziroma varnostno-obveščevalnih agencij.

Ruski državljani kot turisti ali poslovneži večinoma pripotujejo v Srbijo in BiH, od tam pa nato v Slovenijo.

Evropska unija je lani poleti zamrznila sporazum z Rusijo o poenostavljanju izdajanja vizumov iz leta 2007, ruske državljane, ki prihajajo v Evropo je prepoznala kot varnostno tveganje.

Nova varnostna tveganja tudi zaradi Kurdov

V Slovenijo je sicer letos nelegalno vstopilo že več kot 50 tisoč tujcev, za primerjavo, v lanskem letu skupaj 32 tisoč. Prevladujejo begunci iz Afganistana, Maroka in Pakistana. Za skoraj vse je Slovenija tranzitna država, kjer se povprečno zadržijo od tedna do treh tednov, nato pa nadaljujejo proti Nemčiji in Franciji.

Povečuje pa se tudi število beguncev iz Bangladeša in Turčije. Po tem, ko so pred leti v Slovenijo prihajali predvsem člani Gulenističnega gibanja, ki ga je Turčija po poskusu državnega udara razglasila za teroristično organizacijo, zdaj k nam prebegnejo predvsem Kurdi, zatirano ljudstvo, ki zaradi zaostrovanja razmer v Turčiji vedno bolj množično bežijo. Pristojni ocenjujejo, da tudi to pomeni novo varnostno tveganje za Slovenijo. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 74
  • atamama 20:58 22.november 2023.

    Bolje in pravilnejše bi bil naslov...''dobili smo navodilo, da pišemo proti Rusom in s tem obrnemo javno mnenje, ki se nevarno obrača proti ''...... Podpis: neodvisni novinar, odvisen od plače, pišem po nareku.

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 17:48 22.november 2023.

    Hlapci smo mi vsi. Take so nas naredili, tako so nas vzgojili. Bili smo vedno Tlačeni od tujih gospodarjev, zato ne znamo upravljati države, ki smo jo dobili po dolgih stoletjih od Karantanije. Če se kot Narod ne bomo spremenili, ...prikaži več nas nobeno jamranje in/ali bentenje ne reši pred tem, da ostanemo *tlačani* še mnoga stoletja.

  • bobubob 10:51 22.november 2023.

    Levi in t.i. desni ravnajo kot bruseljski hlapci. So povsem predani služenju tujcem, domačini so jim španska vas. Zato, ker smo si prav take osebke sami izvolili. Problem je pri nas, pri volilcih, oni z bruseljsko kamarilo vred so le ...prikaži veče posledica našega neodgovornega in nepremišljenega obkrožanja praktično enih in istih skupin, ki so si v tej Sloveniji že davno razdelili fevde in jih pridno branijo pred komerkoli, ki bi se še pojavil na sceni. Z vsemi sredstvi !