Slovenija
18 ogledov

Nujno prekuhavajte mleko

Ste že poskusili mleko iz mlekomata? Žurnal24 main
Mleko je treba prekuhavati. V okviru rutinskega vzorčenja surovega mleka na treh mlekomatih na Gorenjskem odkrili prisotnost bakterije Coxiella burnetii.

Veterinarska uprava Republike Slovenije je Območnemu uradu Kranj sporočila, da so v okviru rutinskega vzorčenja surovega mleka na treh mlekomatih na Gorenjskem odkrili prisotnost bakterije Coxiella burnetii. Zato so odredili ukrepe za zaščito potrošnikov z obveznim navodilom na mlekomatu. Mleko je pred uporabo obvezno potrebno obvezno prekuhati, so sporočili z Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj. Da se bakterija uniči, pa je dovolj že ena sama sekunda, so nam povedali na veterinarski upravi.

Veterinarska uprava Republike Slovenije je na posestvih, od koder je okuženo mleko prišlo, že izvedla potrebne ukrepe. Lastnike goved, katerih mleko je bilo okuženo, pa je poučila o potencialnih nevarnostih in priporočila preventivni pregled pri zdravnikih. Zaenkrat bolezni pri živalih niso našli.

Bolezen se prenaša z živali na človeka

Na zavodu še opozarjajo, da bakterija Coxiella burnetii lahko povzroča mrzlico Q, ki se prenaša z živali na človeka in jo najdemo po vsem svetu.

Omenjena bakterija se lahko prenaša z aerosoli ali neposrednim stikom ter z zaužitjem. Okužbe pri živalih so lahko prisotne več let, lahko pa tudi vse življenje.

Organizmi se pri živalih naselijo v mlečnih žlezah, vimenskih bezgavkah, maternici, posteljici in zarodku; bakterije se lahko ob naslednjih brejostih ali laktacijah izločijo v mleko, posteljico in izcedke iz reproduktivnih organov. Pri prenosu imajo pomembno vlogo klopi, ki lahko okužbo prenesejo tudi na udomačene živali. Večino okužb pri ljudeh povezujemo z govedom, ovcami in kozami.

Ljudje se navadno okužijo z aerosolom, vendar lahko do prenosa pride tudi z zaužitjem nepasteriziranega mleka ali drugega okuženega materiala.

Se pa bakterija ne prenaša s človeka na človeka. "V  literaturi je opisan en prenos s transfuzijo krvi, možen je prenos z matere na otroka ob porodu. Med nezdravljenimi obolelimi z mrzlico Q je manj kot enoodstotna smrtnost, med zdravljenimi pa praktično ni smrtnih primerov," so nam sporočili Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj.

Inkubacijska doba do 48 dni

"Inkubacijska doba za človeka za akutno obliko mrzlice Q je od dva do 48 dni, običajna inkubacijska doba je približno od dva do tri tedne. Kronična oblika mrzlice Q se lahko pojavi od nekaj mesecev do več let po okužbi. Mnogi primeri akutne oblike mrzlice Q so neznačilni ali zelo blagi in ostanejo neopaženi," so sporočili iz Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj.

Komentarjev 4
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:33 26.avgust 2011.

    Lastnik je kmetija Mulej,upam,da sedaj veste,kje je potrebno kupovati mleko!!Teli mlekomati,so nateg,saj mleko ni tako,kot če bi,ga prevzel takoj po molži,nima take maščobe,kot namolženo!!Če en vrejamete,probajte to mleko skisat?

  • Penelopa 14:32 25.avgust 2011.

    Kaj pa kislo mleko? Se sme jesti?

  • Ana 14:13 25.avgust 2011.

    Ampak, saj mleko iz mlekomata je tako ali tako potrebno pred uporabo prekuhat ....