Slovenija
33363 ogledov

Goloba presenetili z vprašanjem, le kislo se je nasmehnil in odvihral iz dvorane

1/2
Vlada in občine so dosegle dogovor o povprečnini, ki jo država plačuje občinam.

Po novem bodo občine za vsakega prebivalce dobile 725 evrov, še dodatnih 20 milijonov evrov pa bodo lahko občine razdelile glede na razrez, ki so ga predlagali v skupnosti občin. “Dosegli bomo dvoje, zajeli dvig stroškov, ki jih imajo občine, na drugi smo začeli delati na izravnavi, saj nimajo vse občine enakih bremen,” je povedal predsednik vlade Robert Golob in dodal: “Prepričan sem, da s tem kompromisom niso vsi zadovoljni, a taki kompromisi so najboljši.”

“Najprej, da nismo zadovoljni, to je dejstvo. Ampak po drugi strani smo hvaležni vladi, da je v teh težkih časih našla toliko razuma in dobre volje, da smo prišli do tega predloga. Govorimo za leto 2024, za leto 2025 bomo pripravili predlog, ki bi temu delu dal neka dodatna sredstva, po predlogu Skupnosti občin,” je dogovor komentiral ljubljanski župan Zoran Janković: “Treba je tudi povedati, da je vlada že letos med občine razdelila interventna sredstva v višini nekaj čez 80 milijonov evrov. Še enkrat hvala za podporo.”

Kupček denarja. | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zame je zelo pomembno, dodaja Janković, da je to prvi korak, da se v bodoče občine razdelijo po povprečnini glede na naloge, ki jih dobijo v opravljanje in upravljanje za svoje meščane in meščanke.

Novomeški župan Gregor Macedoni je dejal, da so skušali najti formulo za razvojno naravnanost. Upali so sicer, na kakšen evro več, vendar so ob upoštevanju vseh realnih razmer lahko zadovoljni. Po njegovih besedah so govorili tudi o tem, da bi formulo zapisali v zakon, da bi se v prihodnje izognili tem pogajanjem. 

Tudi predsednik združenja občin in župan Pivke Robert Smrdel je zadovoljen, da je dogovor dosežen. “Hkrati smo vsi malo nezadovoljni, a se zavedamo, v kakšnem stanju se nahaja država. Ogromno sredstev bo šlo v obnovo Slovenije, mislim, da je predlagan kompromis v redu. Zadovoljen sem tudi, da smo se dogovorili, da čim prej pridemo do analize financiranja občin in tako dopolnimo ta sistem."

Na vprašanje novinarjev, kakšna bo usoda Urške Klakočar Zupančič na mestu predsednice državnega zbora, se je premier le kislo nasmehnil in v družbi Jankovića odvihral iz dvorane na Gregorčičevi.

Kupi denarja ... | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Na vprašanja novinarjev je nato odgovarjal finančni minister Klemen Boštjančič. Dejal je, da so se vlada in občine intenzivno pogajali: "Zelo vesel sem, da se je večina tega dogajala za zaprtimi vrati in razen nekih malenkosti stvari niso prihajale ven, tako da je eden glavnih razlogov in predpogojev, da smo na koncu dosegli kompromis. Seveda ni bilo enostavno, zdaj, zakaj je toliko, kot je: seveda vsi dobro vemo, kaj se je v letošnjem letu zgodilo. Največja naravna nesreča v zgodovini, vlada poskuša najti sredstva za sanacijo te nesreče povsod, najprej pa pri sebi."

"Kot so že prej kolegi in predsednik povedali, je ta kompromis nekaj takšnega, kjer nihče ni čisto zadovoljen, na drugi strani pa smo vsi zadovoljni, da smo ta kompromis sklenili. Sredstva so omejena in vesel sem, da so združenja na koncu to tudi razumela," je še povedal finančni minister in dodal: "Zelo pomembno je, da smo prvič naslovili, da del teh sredstev za povečanje ne gre avtomatsko, proporcionalno, ampak se bo delil na podlagi formule, predvsem tistim občinam, ki so podfinancirane. To je v resnici prvi korak k temu, da poskušamo v naslednjih tednih/mesecih doseči dogovor, ki se bo rezultiral v spremembi zakona o financiranju občin."

"Dodatnih 20 milijonov evrov se bo razdelilo samo med manjši del občin. Tistim občinam, ki so po izračunih pod povprečjem, kar se tiče stroškov, ki jih imajo iz naslova upravljanja javnih služb," je pojasnil Bošjančič.

"Teh 20 milijonov bo predvsem razdeljeno glede na delež plač, ki jih ima posamezna občina v strukturi svojih stroškov. Naša prizadevanja bodo, da se seveda to deli med vse občine, tako kot se deli med vse občine sedanja formula, kjer je odvisno od dolžine cest ali površine. Dobijo vse občine, ampak različne zneske. Torej nek delež v strukturi plač bi bil ključni kriterij, se bo delilo po drugačni linearnosti, kot je deljenje po sedanji formuli Zakona o financiranju občin," pa je dodatna sredstva pokomentiral Macedoni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • slopubec 05:37 25.oktober 2023.

    Ni imel v naprej pripravljen odgovor,😂

  • Ender3 22:00 24.oktober 2023.

    V primeru Janeza do takšnih vprašanj sploh ne bi prišlo. On v javnih nastopih vedno zahteva vprašanja v naprej. Da se nanje pripravi sicer rabi nekaj časa za odhrkavanje..Janez kot, da ima težave z mentalnim vžigom. V zadregi pa postreže ...prikaži več s cinizmom in aroganco po tekočih nasprotnikih. Sicer je njagova psihosocialna anamneza zelo zaskrbljujoča posebno, ko gre za odgovorno vodenje vlade in države .

  • URIAH HEEP 20:38 24.oktober 2023.

    Tale Ribič pa je navajen sam denar od državnih firm pobirat. Ko je Svoboda prišla na oblast, se je tale Ribič primajal na UNKIZ k Šabedru in mu pomolil račun v vrednosti 200.000 eur za zasluge, da so prišli na ...prikaži več oblast. Naj povem, da ni bil edini kravatar tam tisti dan...