Slovenija
12884 ogledov

Obeta se nova dajatev

denar evrski bankovec ARAG
Vlada potrdila predlog zakona o dolgotrajni oskrbi.

V Sloveniji se soočamo z izzivi starajoče družbe, pomanjkanja kadrov za izvajanje socialnovarstvenih storitev in nizkimi javnimi izdatki za dolgotrajno oskrbo glede na povprečje Evropske unije. Zato je vlada potrdila zakon dolgotrajni oskrbi, ki odpravlja pomanjkljivosti zakona o dolgotrajni oskrbi (ZDOsk), in sicer pristojnost vstopnih točk prenaša na centre za socialno delo, ureja področje financiranja dolgotrajne oskrbe, oskrbovalcem družinskega člana pa omogoča, da nadaljujejo izvajanje storitev tudi po 1. januarju 2024.

"Pričujoči Zakon o dolgotrajni oskrbi predstavlja največji korak na področju socialnega varstva v Sloveniji v zadnjih 30 letih. Po mnogih preteklih neuspešnih političnih poskusih imamo končno pred sabo besedilo zakona, ki v praksi lahko zaživi in podaja izhodišče za vse napredne politike vključujoče in dolgožive družbe. Vesel sem, da je vlada podprla prizadevanja solidarnostnega ministrstva. Predvsem pa me veseli, da smo z zakonom postavili izhodišča za celotno področje, poskrbeli za njegovo izvajanje ter javno in sistemsko financiranje na način, da bo družba solidarno poskrbela za vsakogar, ki ne zmore sam." je ob predstavitivi zakona poudaril minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac

Minister je izpostavil številne probleme na tem področju; premalo postelj v domovih za starejše, premalo finančnih sredstev za pomoč na domu in pomanjkanje kadra. Zato je po njegovih besedah nujna dolgoročna sistemska ureditev področja dolgotrajne oskrbe. "Zakon je usmerjen k porabniku, kar pomeni, da bo enostaven, ki b na voljo vsem, ne glede od kod prihaja in kakšen je njegov socialni status. Sicer je cilj zakona v tem, da bo posameznik lahko čim dlje ostal doma," je poudaril minister. 

Obeta se nova dajatev 

Predlog zakona predvideva enoodstotno prispevno stopnjo za delavce in delodajalce. Po en odstotek od neto pokojnine bodo za dolgotrajno oskrbo vsak mesec odšteli upokojenci. Samozaposleni in kmetje, ki si prispevke plačujejo sami, pa bodo od prejemka morali na mesec odšteti dva odstotka. 

Pomemben vir financiranja ostaja še naprej proračun, do največ 190 milijonov evrov na leto. Predlog zakona bodo po nujnem postopku zdaj obravnavali poslanci, če bo prestal parlamentarno sito, bo začel veljati 1. januarja prihodnje leto.  

Vlada krši pravila

Na novi zakon so se že odzvali na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so izrazili neprijetno presenečenje nad tem, da je vlada na današnji dopisni seji obravnavala in sprejela predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Ker predloga zakona pred tem na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) niso obravnavali, to predstavlja kršitev pravil o delovanju ESS, so opozorili v GZS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • jakec42 02:26 28.junij 2023.

    Solidarnost je da nam bodo vzeli 1% od neto pokojnine,ki so že tako nizke!

  • YaKo 17:56 27.junij 2023.

    To je edino kar znajo, višat davke in uvajat nove. Samo, da bodo lahko še več pobasali v svoje žepe.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:53 27.junij 2023.

    Vidim, da ne razumete kaj dolgotrajna oskrba pomeni...Med drugim tudi to, da bo delovala pomoč in oskrba tudi na oskrbovančevem domu in to tako, da oskrbovanec ne bo finančno propadel..Seveda je za to potrebna določena solidarnost in medgeneracijska pomoč...Ne pa ...prikaži več kot je to hotela SDS, to oskrbo prepustiti firmam, ki bi pobrale upokojencem denar in jih obravnavale kot nujno zlo..Ni čudno, da so bili tako stroka kot starostniki sami proti takšnemu izkoriščevalskemu zakonu...