Slovenija
59116 ogledov

Oglasilo se je 44 zdravnikov in 20 zobozdravnikov, zaposlil se ni nihče

klinični center, bolnišnica, zdravniki Anže Petkovšek
Še predlani so se za delo pri nas zanimali Italijani, Madžari in Avstrijci, lani pa le še državljani nekdanjih držav Jugoslavije.

"Priliv zdravnikov iz bivše skupne države se ustavlja, plače so se v teh državah zvišale, zato zanje zaposlitev v Sloveniji ni več zanimiva, boljši pogoji bi znali rešiti ta negativni trend," so med stavko zdravnikov zatrdili v sindikatu Fides. Plače družinskih zdravnikov v Sloveniji naj se ne bi bistveno razlikovale od plač kolegov v Srbiji, poleg tega pa jih v svoje vrste aktivno vabijo bolj bogate evropske države. 

Lani štirje novi tuji zdravniki manj kot predlani

Podatek delno drži. V Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS) se je lani včlanilo deset tujih državljanov, ki so kvalifikacijo za pridobitev licence opravili v tujini. Predlani je članov ZZS postalo 14 tujih državljanov, a leta 2021, ko naj bi Slovenija bila še vedno atraktivna za zaposlitev,  je k nam prišlo 11 tujih zdravnikov. Le en od tujih zdravnikov, ki so lani postali člani ZZS, ne prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije.  


Lani so tako v Sloveniji prišli trije zdravniki/ce z osnovno licenco, po en iz Srbije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Iz Bolgarije je specialist/ka dentalne medicine. Specialist ali specialistka medicina dela, prometa in športa prihaja iz Hrvaške. Specialist ali specialistka klinične mikrobiologije prihaja iz Srbije, prav tako ginekologije in porodništva, klinične mikrobiologije, splošne kirurgije in urgentne medicine. 

Zavod za zaposlovanje prek zaposlitvenih dogodkov išče zdravnike v Bolgariji in Črni gori. Predvsem v Črni gori naj bi bilo zanimanje kadrov s področja zdravstva in socialne oskrbe za delo v Sloveniji veliko. 

Predlani je k nam prišel zobozdravnik iz Madžarske, specialist ginekologije in porodništve iz Latvije ter po en pediater/pediatrinja iz Republike Severna Makedonija in celo Italije. 

Pri nas se ni zaposlil noben ukrajinski zdravnik

Pred enim letom smo poročali, da je ZZS, ki je ob začetku vojne vzpostavila spletno stran s kontakti za zdravnike in zobozdravnike, ki so v Slovenijo pribežali iz Ukrajine. Od takrat se jim je oglasilo skupaj 40 zdravnic in 20 zobozdravnic ter trije zdravniki. Pokrivajo različne specializacije: pediatrija, ginekologija, psihiatrija, dermatologija, kirurgija, anesteziologija, nevrologija, interna medicina, splošna medicina, kardiologija, ortodontija, radiologija, otroško zobozdravstvo. Kot je mogoče razbrati iz podatkov ZZS, nihče od njih ni dobil licence za delo v Sloveniji.  

zdravnik, injekcija | Avtor: Profimedia Profimedia

Dolgotrajen, drag in zapleten postopek priznanja licence

A za tuje zdravnike, predvsem tiste, ki ne prihajajo iz EU, v Sloveniji ni težava samo domnevno slaba plača in slabe razmere, pač pa tudi postopek pridobivanja licence, ki je dolgotrajen in zapleten ter tudi drag.

Za priznanje v tujini pridobljene diplome medicinske fakultete je pristojno Ministrstvo za zdravje. Zdravniki specialisti iz tretjih držav, ki želijo v Sloveniji pridobiti licenco, morajo na ministrstvu sprožiti postopek priznanja kvalifikacije oziroma izobrazbe. Zdravnikom specialistom, ki imajo v zadnjih desetih letih najmanj sedem let delovnih izkušenj na specialističnem področju, ministrstvo naloži opravljanje strokovnega izpita. Pogoj za pristop k strokovnemu izpitu je izkazano znanje slovenskega jezika za zdravnike na ravni C1 ustno ter pisanje na ravni B2. Tečaje slovenščine organizira ZZS, cena je 1900 evrov.

Preizkus znanja jezika je pogoj za pristop k strokovnemu izpitu. Po opravljenem strokovnem izpitu lahko pri zbornici zaprosijo za priznanje specialističnega naslova, pridobljenega v tretji državi. Zbornica v postopku odloči, katere pogoje je treba izpolniti za priznanje. Po priznanju specialističnega naslova zbornica po uradni dolžnosti podeli licenco, na podlagi katere lahko samostojno opravljajo zdravniško službo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 36
  • igorgeus 17:38 01.marec 2024.

    Dejstvo je, da je organizacija v zdravstvu slaba, ampak vsi predstojniki so vedno zdravniki. Zakaj potem ne dajo kaksnega managerja za direktorja bolnice?

  • igorgeus 17:36 01.marec 2024.

    najbolj smesno je, da za zgled dajejo avstrijo, a place bi radi imeli 3.8x povprecne (v avstriji 1.9x), delali pa tudi ne bi toliko (v avstriji se popoldan dela, ne smo nadure nabira).

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:53 01.marec 2024.

    Mislim, da so zdravniki tokrat pokazali svoje barabinske obraze v polnem sijaju!!!! Sramota za vse nas, predvsem pa za starše, ki so vzgojili take Požrtneže. Sicer so pa mladi zdravniki itak v veliki večini izšli iz gnezd zdravniških familij. Toliko bolj žalostno!!!