Slovenija
8020 ogledov

Na razpolago 20 zdravnic specialistk, a bližnjice za njih ne bo

Zdravniki Žurnal24 main
Dolgotrajni in zapleteni postopki priznavanja medicinske specializacije.

"Med begunci iz Ukrajine so številni zdravniki in medicinske sestre. Vemo, da je med vašim medicinskim osebjem veliko pomanjkanje, nimate dovolj medicinskih sester niti zdravnikov in če bi ti ljudje dobili dovoljenje za delo v vaših zdravstvenih ustanovah, ne bi bilo to dobro samo zanje, ampak tudi za vas," pravi veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.

Od pediatrov do kardiologov

Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), ki je ob začetku vojne vzpostavila spletno stran s kontakti za zdravnike in zobozdravnike iz Ukrajine, se je oglasilo skupaj 40 zdravnic in 20 zobozdravnic ter trije zdravniki. Pokrivajo različne specializacije: pediatrija, ginekologija, psihiatrija, dermatologija, kirurgija, anesteziologija, nevrologija, interna medicina, splošna medicina, kardiologija, ortodontija, radiologija, otroško zobozdravstvo.

Po podatkih ZZS se v delo kot zdravnica ali zobozdravnica ni vključila še nobena oseba. So pa jih nekatere seznanile, da opravljajo tečaje slovenščine ter urejajo potrebno dokumentacijo na Ministrstvu za zdravje, ki je pristojno za priznavanje izobrazbe.

Ukrajinska medicinska izobrazba ni priznana v EU

Glede na srečanje, ki so ga za zdravnice iz Ukrajine v začetku decembra pripravili na ZZS, ocenjujejo, da je realno v Sloveniji prisotnih 20 zdravnic in zobozdravnic. Nekateri zdravniki in zdravnice so se vrnili domov, del je odpotoval v druge države. 
"Vse smo seznanili z možnostmi za delo v Sloveniji, ki pa ga ovira dejstvo, da ukrajinska visokošolska izobrazba (tudi medicinska) ni priznana v Evropski uniji, ter omejitev glede znanja slovenskega jezika," so sporočili iz ZZS. Ukrajinski veleposlanik je na ta problem opozoril na obisku pri ministru za delo Luki Mescu. "Beseda je nanesla na možnost priprave in podpis socialnega sporazuma in sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Ukrajino. V tem okviru je bila omenjena tudi možnost zaposlitve migrantov z znanjem medicinskega osebja," so sporočili z ministrstva. 

Ukrajinski državljani, s statusom začasne zaščite po Zakonu o zaščiti razseljenih oseb, so glede pravice do dela izenačene z begunci v skladu s predpisi, ki urejajo zaposlovanje in delo tujcev.

Dolgotrajni in zapleteni postopki

Postopek za priznanje poklicne kvalifikacije se razlikuje po tem, ali gre za izobrazbo/poklicno kvalifikacijo pridobljeno v EU ali ne. "Tudi iz Ukrajine obravnavamo in tudi izdamo odločbe o priznanju poklicne kvalifikacije," pravijo na ministrstvu za zdravje. 

A postopek je dolgotrajen in zapleten. Zdravniki, ki jim je kvalifikacijo, pridobljeno v Ukrajini, že priznala katera od članic EU, EGS ali v Švicarski konfederaciji, imajo najmanj težav. Po tem, ko na ministrstvu za zdravje sprožijo postopek, jim to izda odločbo o priznanju poklicne kvalifikacije.

Zdravniki z delovnimi izkušnjami na strokovni izpit

Zdravnikom specialistom, ki imajo v zadnjih desetih letih najmanj sedem let delovnih izkušenj na specialističnem področju, ministrstvo naloži opravljanje strokovnega izpita. Pogoj za pristop k strokovnemu izpitu je izkazano znanje slovenskega jezika za zdravnike na ravni C1 ustno ter pisanje na ravni B2. Tečaje slovenščine organizira ZZS, cena je 1900 evrov. Pri ZZS nato opravijo tudi preizkus znanja jezika. 

Po opravljenem strokovnem izpitu lahko pri zbornici zaprosijo za priznanje specialističnega naslova, pridobljenega v Ukrajini. Pred pričetkom tega postopka se morajo vpisati v register zdravnikov pri zbornici, ki določi, katere pogoje je treba izpolnjevati. Po priznanju specialističnega naslova zbornica po uradni dolžnosti podeli licenco, na podlagi katere zdravniki lahko začnejo opravljati zdravniško službo. 

Zdravniki brez izkušenj na pripravništvo

Še zahtevnejše pogoje morajo izpolniti zdravniki specialisti iz Ukrajine, ki nimajo zadostnih delovnih izkušenj. Ministrstvo za zdravje jim naloži opravljanje pripravništva in/ali strokovnega izpita. Pred pričetkom opravljanja pripravništva se morajo vpisati v register zdravnikov pri zbornici. Pripravništvo se zaključi s strokovnim izpitom, ki se opravlja pri zbornici. Pogoj za pristop k strokovnemu izpitu je izkazano znanje slovenskega jezika za zdravnike na ravni C1 ustno ter pisanje na ravni B2 Skupnega evropskega jezikovnega okvira.

Veleposlanik: Lahko bi se vključili kot svetovalci

"Vem, da gre za določen birokratski postopek, vaša država ne sprejema ukrajinskih diplom, vendar bi ti zdravniki lahko pomagali vsaj kot svetovalci. Lahko bi se vključili tudi v obravnave ukrajinskih beguncev v Sloveniji, ki prav tako potrebujejo zdravniško oskrbo," meni ukrajinski veleposlanik. 

"Ministrstvo za zdravje ne pripravlja posebnih programov oz. rešitev vključevanja zdravnikov iz Ukrajine v redne delovne procese," pa pravijo na ministrstvu za zdravje.

Komentarjev 7
  • brencl47 09:07 01.marec 2023.

    Naši b*bci povsod postavljajo same ovire pri zaposlovanju tujcev. Izobrazbene in strokovne zahteve se naj izenačijo z zahtevami v Nemčiji in podobnimi razvitimi državami, pa bo takoj zadosti kadra na razpolago! Tudi pretiravana s zahtevami po znanju jezika so neumestne ...prikaži več in plod raznoraznih birokratkov.

  • Naklonsky 12:12 28.februar 2023.

    Bosanska izobrazba je pa priznana v EU? Torej zdravniki iz bivše juge lahko delajo pri nas, iz Ukrajine pa ne? Zanimivo!

  • Avatar NickMason
    NickMason 09:19 28.februar 2023.

    Za filat peč v žalah bodo dobri