Slovenija
24 ogledov

Opozicija pod nadzorom Sove?

(Foto: Veronika Rupnik) Žurnal24 main
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je obravnavala poročila o lanskem delu nadzorovanih služb.

Predsednik komisije Zvone Černač (SDS) je v izjavi za medije po seji izpostavil preprečevanje parlamentarnega nadzora v Sovi. Dejal je, da so člani pooblaščene skupine komisije danes že tretjič želeli pogledati arhivske dokumente nekdanje Službe državne varnosti (SDV), ki so po zakonu javni, a so jim to preprečili. Pri tem se Sova sklicuje na Arhiv RS in obratno, a to so vse izgovori, je pojasnil.

Omejevanje parlamentarnega nadzora oziroma njegovo preprečevanje je nekaj najslabšega, kar se lahko zgodi v eni normalni demokratični državi.
Zvone Černač

Po njegovem mnenju ne gre za nedolžne situacije in dodaja, da je to lahko nevarno zaradi kršitve človekovih pravic ter zlorabe varnostnih služb v druge namene, tudi politične.

Obvestili bodo tujino
Po Černačevih besedah so v komisiji doslej naredili vse, da bi omogočili ta nadzor, a odziva pristojnih ni bilo. O omejevanju nadzora bodo zdaj obvestili tudi pristojne institucije izven države. Gradivo so poslali tudi varuhu človekovih pravic, poudarja.

Gradivo, ki se je zaprlo 4. oktobra lani, so po njegovih besedah 19. oktobra dvignili in kopirali za potrebe sekretariata za nacionalno varnost. Kot pravi, pa so jim na Sovi pojasnili, da so z gradivom vrnili tudi kopije. "Očitno je samo opozicija problem pri vpogledu oziroma konkretno SDS," je dejal Černač. Kot pravi, so mogoče nadzorovani že tudi predstavniki opozicije.

Formalne bitke med Arhivom RS in Sovo o dostopnosti tega gradiva so namenjene zamegljevanju situacije in temu, da se nadzor prepreči, je prepričan.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.