Slovenija
24 ogledov

Ostali brez vlade, nas je pa zgrešil satelit

Predsednik SD Borut Pahor. Boštjan Tacol
Tedna se bomo najbolj zapomnili po torkovem glasovanju o zaupnici vladi, ki jo je Borut Pahor izgubil. Od svetovnih dogodkov najpomembnejša Palestinska prošnja za priznanje državnosti v Združenih narodih.

Vlada premiera Boruta Pahorja v državnem v torek zboru ni prestala glasovanja o zaupnici, ki jo je Pahor vezal na imenovanje novih ministrov. Te je podprlo le 36, proti pa je glasovalo 51 poslancev. Pahor in njegovi ministri so tako dobili razrešnico in opravljajo le še tekoče posle. V petek je Pahor predsednika Danila Türka seznanil z odločitvijo, da ne bo vložil zahteve za ponovno glasovanje o zaupnici.

V petek pa je Agencija Moody's za eno stopnjo znižala bonitetno oceno Slovenije, ob tem pa opozorila na morebitno nadaljnje znižanje bonitete. Znižanje bonitete ni presenetilo, a ministrstvo za finance poudarja, da je Moody's pri svoji oceni preveč previden.

Palestina vložila prošnjo za državnost

Razburljivo je bilo tudi dogajanje na svetovnem odru. Palestinski predsednik Mahmud Abas je v petek generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu izročil zahtevo za priznanje palestinske državnosti. ZDA so že pred tem sicer napovedale, da bodo prošnjo v Varnostnem svetu ZN blokirale.

Končno pa je tudi jasno, kdo od tandema Vladimir Putin - Dimitrij Medvedjev bo prihodnje leto kandidiral za ruskega predsednika. Kot so mnogi pričakovali, bo to ponovno Putin, ki je se je moral z mesta predsednika po dveh mandatih med leti 2000 - 2008 umakniti zaradi ustavnih določil.

Teden pa je minil tudi v pričakovanju padca Nasinega satelita. Posebnost njegove vrnitve na Zemljo je bila v tem, da je šlo za največji objekt v zadnjih treh desetljih, ki se je vračal povsem brez nadzora. V soboto dopoldne po našem času je le strmoglavil v Tihi ocean, po doslej znanih podatkih pa noben njegov del ni povzočil kakšne škode.

Komentarjev 2
  • privat 12:54 26.september 2011.

    kaj so po tihem upali naši menađerji in politiki ,da bojo lahko še satelit ukrali...??

  • BUČKO 19:29 25.september 2011.

    Še odslužen satelit, nemara padt na tako zavoženo državo.