Slovenija
158 ogledov

Otroke snemali tudi v njihovih sobah: Spolne zlorabe posneli in jih nato delili

Dekle Profimedias
Začelo se je z informacijo, da neka deklica komunicira z neznancem, ki jo vabi na srečanje, pojasnjujejo policisti in dodajajo: "Gre za klasičen način dela teh storilcev. Deklica je mislila, da gre za vrstnico."

Ta primer je bil povod za dodatno hišno preiskavo, ki je dala dodatne dokaze, zadeva pa se je nato razplamtela.

Policija opozarja, da storilci zelo enostavno vstopajo v otroške sobe prek spletnih kamer, klepetalnic in podobnih aplikacij: "Z otroki se pogovarjajo o vsem. Ker mislijo, da so to njihovi vrstniki, jim zaupajo vse najintimnejše stvari iz svojega življenja. Storilci nato to izkoristijo in od njih zahtevajo, da se slečejo ali pa da pred kamero izvajajo razne spolne aktivnosti."

V štirih primerih, na katere so tokrat naleteli policisti, pa so se zločinci z otroki tudi srečali. Nad njimi so se spolno izživljali, dogajanje snemali, posnetke pa nato delili z ostalimi pedofili.

Takšnih primerov je več, pravi policija, a otrok še niso identificirali. Gre pa gotovo za Slovence.

Zloraba otroka | Avtor: Profimedias Profimedias

Poziv ljudem: Če kaj veste, nas obvestite

Zato apelirajo ljudem: "To je naša resničnost. Iščemo še kar nekaj otrok, za katere ne vemo, kje se nahajajo in kje se te stvari dogajajo. Pozivamo ljudi, če vedo, da se kje to dogaja, naj odidejo do prve postaje in obvestijo policiste."

Drugi osumljenci pa delujejo po načelu: Pošlji mi, kar imaš, pa ti jaz pošljem svoje posnetke.

Storilci najpogosteje prek spletnih kamer na napravah, ki jih imajo otroci v sobah, mladoletnike posnamejo. Večinoma so žrtve deklice, stare med 10 in 17 let. A tudi dečki niso izjema.

Policisti poudarjajo, da so pozorni na vsak indic, da nekje obstaja možnost zlorabe otrok. "V nadaljevanju se lahko preiskava razširi tudi prek meja. A tokrat govorimo o popolnoma nacionalni preiskavi, ki še ni pokazala, da bi se razširila prek meja," poudarja Anton Toni Klančnik, vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Generalne policijske uprave.

Ko policisti naletijo na posnetke z zlorabami otrok, poskušajo najprej najti otroke in jim pomagati s psihologi in ostalimi strokovnimi sodelavci, da dobijo vso pomoč in podporo, ki jo potrebujejo.

Zlorab vse več

Statistika je sicer skrb vzbujajoča, trend zlorab gre namreč strmo navzgor. V letu 2015 na področju spletnih spolnih zlorab odkrili 52 otrok, lani že 113.

V današnji preiskavi, ki je sicer širše akcije (ta traja že dve leti), se je znašlo 17 osumljencev. Skupaj s tistimi iz preteklosti jih je že preko 30. Letos so s področja internetnih zlorab otrok odkrili že 25 žrtev.

Okoli šestih zjutraj so policisti začeli s hišnimi preiskavami po vsej državi, 15 so jih opravili zaradi suma posesti, izdelave in razširjanja pornografskega gradiva. Zagrožena kazen za storilce je osemletna zapora.

Zasegli skoraj tisoč kosov elektronskih naprav: fotoaparate, tablice, mobilne telefone, zunanje diske, USB ključe, …

V današnji preiskavi je sodelovalo 79 policistov in kriminalistov. V to številko še niso vključeni kriminalisti iz računalniškega centra, ki morajo vse zasežene elektronske naprave pregledati.

Številni zasegi elektronskih naprav pomeni tudi daljše obdobje forenzičnih preiskav, zato ta trenutke ne morem povedati, kdaj se bo zaključila.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • tomaz 12:03 08.marec 2017.

    Veliko so tudi starši krivi, ker velikokrat nimajo kontrole nad svojimi otroki. Kaj počnejo na tablicah, telefonih ali računalnikih, jih nihče ne kontrolira, pa bi jih moral. Prav s pretirano uporabo neta si ustvarjajo nek svoj svet, svoj pogled na ...prikaži večgled na življenje, ki je pa v real precej drugačno. Skratka starši bi morali biti bolj pozorni, pa bi bilo tudi tega veliko manj, prav s kontrolo otrok, jim to lahko preprečijo. Tako jih pa prepuščajo v njihovem svetu z internet tehnologijo, pa še mir imajo pred njimi. Tu jaz vidim izvirni greh, in prav zaradi tega tudi pedofili lažje pridejo do njih..

  • Avatar mike1968
    mike1968 07:24 08.marec 2017.

    Pri različnih vrst preiskav, kot so goljufije, umori, gospodarska kriminaliteta itd. sp vedno prisotne kamere, ki veselo snemajo. Kje pa so bile sedaj????? Si nobena od novinarskih hiš ne upa snemat in objavljati kje so opravljali HP v zvezi s ...prikaži večs tem dogodkom????ŽALOSTNO!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 00:56 08.marec 2017.

    Če bi izkoreninili RKC cerkev v Sloveniji, potem bi uničili tudi pedofilijo.