Slovenija
14517 ogledov

Vrata zapirajo tudi ambulante za neopredeljene

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
Ambulante za neopredeljene naj bi delovale tudi letos, a nekatere bolnikov ne morejo več sprejemati. Vprašljiva je tudi obravnava.

"Na ministrstvu smo pričakovali, da se bo v ambulante vpisalo več pacientov, kot kažejo trenutni podatki, kar pa pripisujemo tudi dejstvu, da se osebe praviloma opredelijo na ambulanto, ko prvič potrebujejo storitve, ki jih nudi ta ambulanta," pravijo na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Valentina Prevolnik Rupel.

Medtem iz nekaterih zdravstvenih domov poročajo, da ambulante za neopredeljene pacientov sploh ne morejo več sprejemati. 

Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV

Brez zdravnika več kot 137 tisoč ljudi

Na začetku leta je bilo v ambulante za neopredeljene po podatkih ministrstva vpisanih 18.318 zavarovanih oseb, skupno naj bi jih delovalo 26. Brez osebnega zdravnika, torej neopredeljenih oseb pa je bilo po podatkih ZZZS 137.091, od tega 100.589 slovenskih državljanov, ostali pa so tuje zavarovane osebe. Skupaj je to 6,6 odstotka zavarovanih oseb. 

Zasedenih vseh deset ambulant za neopredeljene

Ambulante za neopredeljene naj bi premostile težave zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov. A konec leta je bilo že mogoče zaslediti informacije, da tudi nekatere ambulante za neopredeljene niso več dostopne zavarovancem. 

V ZD Ljubljana imajo tako 10 ambulant za neopredeljene zavarovane osebe, v enem letu se je opredelilo nekaj manj kot 8.000 oseb. V vseh ambulantah velja, da se opredeli pacienta ob zdravstveni težavi. "Zasedenost ambulant za neopredeljene zavarovane osebe se ves čas spreminja, saj si pacienti najdejo izbranega osebnega zdravnika, posledično se tako tudi v ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe sprostijo mesta za opredeljevanje. Na današnji dan so vse ambulante za neopredeljene zavarovane osebe zasedene," so nam iz ZD Ljubljana odgovorili na dan 24. 1. 2024. 

ZD Ljubljana, ambulanta za neopredeljene | Avtor: ZD Ljubljana ZD Ljubljana, ambulanta za neopredeljene. ZD Ljubljana

Različno tolmačenje pravil glede zapolnitve ambulante

"Tako kot v vseh drugih ambulantah imajo tudi ambulante za neopredeljene zavarovane osebe določen glavarinski količnik, in ko ga dosežejo, lahko prenehajo opredeljevati nove paciente," pravijo v ZD Ljubljana.  

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) medtem poudarjajo, da ambulante za neopredeljene niso omejene z glavarinskimi količniki. "Število zavarovanih oseb, ki lahko uveljavljajo storitve v teh ambulantah, s predpisi ni omejeno, kar pomeni, da je lahko omejeno le zaradi pomanjkanja zadostnega kadra," so sporočili iz ZZZS. "V ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe opredeljujemo glede na kader, ki je na voljo. Opredeljevanje ni več možno, ko ambulanta preseže glavarino 1895 glavarinskih količnikov. Tudi Pravilnik Ministrstva za zdravje za izračun števila potrebnih ambulant za neopredeljene zavarovane osebe upošteva 1895 glavarinskih količnikov. Nestrokovno bi bilo, če bi paciente opredeljevali čez mejo, ko zanje ni več mogoče varno poskrbeti," pa odgovarjajo v ZD Ljubljana.

Stroški za plače štiri milijone

Prav tako ambulante za neopredeljene niso plačane glede na glavarinske količnike, ampak glede na število opravljenih ur. Največji strošek, 90,56 odstotka, so pri ambulantah za neopredeljene plače. ZZZS je od januarja do novembra lani za plače zdravniških timov namenil skoraj štiri milijone evrov.

Vprašljiva kakovost obravnave

Ambulante za neopredeljene zavarovane osebe bodo delovale tudi v letošnjem letu, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Zakon določa, da se ambulante lahko organizirajo do 31. decembra 2024. A na ZZZS, ki upravlja z denarjem iz zdravstvenega zavarovanja menijo, da bi bilo smiselno iskati druge rešitve, zlasti povečanje števila zdravnikov, dvig limita glavarinskih količnikov za odklanjanje pacientov, skrajšanje trajanja specializacije družinske medicine in spremembo kurikuluma specializacij iz družinske medicine, prenos kompetenc na diplomirano medicinsko sestro in pozitivna promocija poklica družinskega zdravnika. "Glede ambulant za neopredeljene je najbolj vprašljiva kakovost obravnave pacienta in odmik od temeljne usmeritve, da pacienta obravnava vedno isti zdravnik, ki pacienta dobra pozna, prav tako njegovo družinsko ozadje in druge okoliščine, ki bi lahko prispevale k izbiri najustreznejše zdravstvene obravnave pacienta," poudarjajo na ZZZS. 

ambulanta za neopredeljene, ZD Ljubljana | Avtor: ZD Ljubljana ambulanta za neopredeljene, ZD Ljubljana ZD Ljubljana

Vključili bi upokojene zdravnike

Temu pritrjujejo tudi v največjem zdravstvenem domu ZD Ljubljana. "Ambulante za neopredeljene osebe ocenjujemo kot rešitev, ki je primerna za kratek čas, saj je v družinski medicini pomembna kontinuirana obravnava in dobro poznavanje pacienta s strani izbranega zdravnika," so zapisali. V začetku leta 2023 so na ministrstvo za zdravje dali pobudo, da bi v te ambulante vključili še upokojene zdravnike po podjemni pogodbi in podobno. V tem primeru bi lahko odprli več ambulant za neopredeljene, zavarovane osebe.

sergeja.hadner@styria-media.si 

Komentarjev 24
  • Avatar rajko55
    rajko55 08:43 29.januar 2024.

    Vsak zdravnik bi moral imeti višjo plačo od Sanje Ajanović Hovnik, dokler je zaposlena v katerikoli državni firmi/javni upravi. 8.000EUR/mesec plače za 8 ur na dan, nadure seveda tudi plačane

  • Kmodri_ 22:05 28.januar 2024.

    FIDES je dosegel novo dno!

  • McBobo 16:16 28.januar 2024.

    A je spet Janša kriv, sam prašam? Pa a še plešete, tudi sam prašam?