Slovenija
34 ogledov

Pahor bo odlikoval enega "najvidnejših vesoljcev"

Sunita Williams Nasa
Urad predsednika Republike nas je obvestil, da bo predsednik Slovenije, Borut Pahor, odlikoval astronavtko Sunito Williams, ki se zaradi svojih dosežkov "uvršča med najvidnejše vesoljce“.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na podlagi 107. člena ustave in 10. člena Zakona o odlikovanjih podpisal ukaz o podelitvi odlikovanja Republike Slovenije. Medaljo za zasluge  prejme Sunita Williams.

"Predsednik Republike Slovenije utemeljuje podelitev odlikovanja zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev. Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, ki so v imenu ZDA, pa tudi celotnega človeštva opravili pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Sunita Williams je kot članica odprave med decembrom 2006 in junijem 2007 preživela v vesolju kar 195 dni ter tako tudi postavila rekord v skupnem času bivanja astronavtk v vesolju zunaj vesoljske postaje, še navajajo v sporočilu.

Ponosna na svoje korenine

Sunita Williams svojih slovenskih korenin ne skriva. Nanje je ponosna, kar je tudi javno pokazala. Predmete iz svojega raziskovanja vesolja je podarila posebni spominski sobi v kraju Leše v občini Tržič, kjer so ustanovili zavod Slovenski astronavt.  "S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je Sunita Williams hkrati tudi ena zelo uglednih promotork slovenstva, njegove ustvarjalnosti, znanstvenih dosežkov, samozavesti in iskanja poti za nove priložnosti,“ še piše v sporočilu za javnost.“

Komentarjev 3
  • bobr 21:52 16.maj 2013.

    Sunita prinese par vesoljskih kosov v Slovenijo,Slovenija ji podeli 10 tisoč €.Anderlič v SLO prinese avstrijske banke, trgovine, itd.,ki odnašajo profit v Avstrijo,Avstrija mu šele potem podeli odlikovanje...http://www.dolenjskilist.si/2009/09/03/18571/novice/novice_splosno/Avstrija_bi_odlikovala_Jozeta_Anderlica/

  • izRODEk 20:24 16.maj 2013.

    Gnusi se mi tuji drek, bruhanje in Borut Pahor. Z ostalim že nekako shajam...Če pa kaj preziram, je to populizem!Gnusoba gnusna negravžna!

  • privat 18:43 16.maj 2013.

    kot da nimamo revežev ,ki bi potrebovali vsaj deset evrov da plačajo položnice..??Ne mi imamo talent šenkati neznanim!!