Slovenija
17 ogledov

Pahor okrcal Varnostni svet

Borut Pahor Reuters
Predsednik Borut Pahor je v svojem nastopu na splošni razpravi 68. zasedanja Generalne skupščine ZN poudaril pomen svetovne organizacije, ki je imela v preteklosti veliko uspehov, vendar pa tudi nekatere napake in pomanjkljivosti.

"Verjamem, da morajo ZN sedaj, bolj kot kadarkoli prej, igrati veliko vlogo v mednarodnih odnosih," je dejal Pahor in poudaril, da živimo v času spreminjanja ravnotežja svetovne moči, kar se je doslej v zgodovini vedno končalo z globalnim konfliktom, ZN pa so bili ustanovljeni, da preprečijo takšne spopade v prihodnje.

Pahor se je zavzel za mir v Siriji

Pahor je menil, da se vsi skupaj nismo veliko naučili iz dogodkov, ki so pred manj kot 20 leti pretresli človeško zavest, pri čemer je izpostavil Ruando, Srebrenico in Darfur. Čeprav je svet obljubil, da ne bo ponovitve in je podprl odgovornost za zaščito pred množičnimi grozodejstvi, se danes sooča z novo tragedijo v Siriji.

"Uporaba kemičnega orožja ni le vojni zločin, ampak napad na našo skupno človečnost," je menil Pahor in se vprašal, ali bo spet potrebno vojaško posredovanje. Suverenost držav ne pomeni dovoljenje za pobijanje lastnih državljanov in ko države ne zmorejo zaščititi svojih ljudi, mora ukrepati mednarodna skupnost.

Pahor je poročilo inšpektorjev ZN, ki so raziskovali uporabo kemičnega orožja v Siriji 21. avgusta, označil za "jasno, verodostojno in nepristransko". Pozval je k takojšnji uresničitvi dogovora med ZDA in Rusijo, ki ga mora Sirija nemudoma uresničiti ali pa se soočiti s posledicami. Pristop Sirije h konvenciji proti kemičnemu orožju je označil za pozitiven korak.

V primerih genocida brez veta

V nadaljevanju je okrcal Varnostni svet ZN, ki zaradi delitev ne ukrepa pravočasno, in pozval k reformam, ki bodo izboljšale učinkovitost, preglednost in odgovornost tega organa. Stalnim članicam je priporočil naj se vzdržijo pravice do veta v primerih genocida, zločinov proti človečnosti in resnih kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Prihodnje leto bo 100. obletnica izbruha prve svetovne vojne, ki ji je sledila druga, za njo pa so prišla desetletja spopadov znotraj držav ter genocidov. "Ne smemo dovoliti, da se to ponovi v 21. stoletju. Za orožje si izberimo vest in človečnost. Vsak si zasluži življenje v dostojanstvu in miru, da se počuti varnega, da ima dostop do hrane in pitne vode, dostop do dostojne službe in ustreznega plačila. Nekaj tako očitnega se zdi daleč od realnosti in naša naloga je, da realnost približamo sanjam," je dejal Pahor.

Komentarjev 2
  • privat 07:30 07.oktober 2013.

    Tukaj ima Pahor prav...država ko nemore ščititi svoje ljudi mora skupnost pomagati...čas je da UN pomaga tudi nam...v boju proti organiziranem kriminalu!

  • ennanova 21:27 26.september 2013.

    Miselni lenuhiIn tudi če bi bil sprejet vesoljni zakon, ki bi trditev o miselnih lenuhih razglasil za smrtno žalitev, ne bi …http://za-misli.si/kolumne/darko-zlebnik/1201-miselni-lenuhi