Slovenija
491 ogledov

Pahor nezadovoljen, a odločitev je sprejel

Borut Pahor Saša Despot
Predsednik države Borut Pahor je sprejel odločitev glede odpoklica veleposlanika v ZDA.

Predsednik Borut Pahor se je odločil za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Pahor se je tako odločil po tem, ko je vlada sprejela predlog o odpoklicu Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Pahor je o tem obvestil predsednika vlade Roberta Goloba, a obenem izrazil nezadovoljstvo, ker se vlada pred svojo odločitvijo o tem ni posvetovala z njim. 

Pahor je v pogovoru Goloba opozoril "na vprašanje sorazmernosti predlaganega ukrepa oz. doslednosti takega ukrepanja v vseh podobnih primerih". "Glede na vse okoliščine" pa se je odločil, da podpiše ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, so pojasnili v predsednikovem uradu. 

S svojim nezadovoljstvom je predsednik seznanil tudi zunanjo ministrico Tanjo Fajon. "Ocenil je, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov v prihodnje formalno uredi enako kot postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja," so sporočili iz Pahorjevega urada.

Kajzer naj bi predsedniku SDS Janezu Janši nepooblaščeno poslal depešo ministrstva. Spomnimo, Janša je v začetku meseca na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše iz depešnega sistema MZZ. Ob tem je zapisal, da sta se slovenska diplomacija in ministrstvo podala v akcijo zbiranja podpisov za kandidatko za predsednico republike Natašo Pirc Musar

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč na pobudo volilnega štaba omenjene kandidatke zaprosilo diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise za podporo njeni kandidaturi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 23:58 20.september 2022.

    Borči še vedno cveti v svoji narcisoidni podobi. Upam, da se ga kmalu za vekomaj znebimo, čeprav bi raje videl, da bi za kakšno dokazano upletenost tudi, kazensko odgovarjal. Model Ima veliko masla na glavi !

  • sam1 22:46 20.september 2022.

    Opolzek kot vedno....