Slovenija
1992 ogledov

Ker je Janši kazal zaupne depeše, veleposlaniku grozi odpoklic

Janez Janša Anže Petkovšek Predsednik vlade Robert Golob je na Gregorčičevi 20 prevzel posle od dosedanjega predsednika vlade Janeza Janše.
Na ministrstvu preiskujejo sum zlorabe z dokumenti.

Po tem, ko je nekdanji predsednik vlade Janez Janša na Twitterju delil fotografijo zaupne depeše, so se mnogi spraševali, kdo mu je fotografijo sploh poslal. 

"Sedaj tudi slovenska diplomacija in Ministrstvo za zunanje zadeve v akciji zbiranja podpisov - samo za Kučanovo kandidatko Musarjevo," je dodal Janša.

Glede polemike o načinu zbiranja podpisov, ki ga je ubrala kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar, smo že poročali. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je takrat pojasnila, da je njeno ministrstvo pristojno za vodenje evidence volilne pravice, zato vsem upravnim enotam MZZ in ostalim resorjem posreduje usmeritve. "Tako kot v preteklosti smo tudi letos vse deležnike postopka potrjevanja podpore nediskriminatorno in pode enakimi pogoji v skladu z ustaljeno prakso seznanili z naslovi kandidatov, ki zbirajo podporo in so dali zahtevo, da se seznani institucije z njihovimi naslovi. Omenjena kandidatka ni edina, ki je dala to zahtevo," je zagotovila.

Veleposlanik poslal depešo Janši

Kot kaže, naj bi bil pošiljatelj depeše Janši Tone Kajzer, veleposlanik Slovenije v Washingtonu, neuradno poroča Delo. Po njihovih informacijah naj bi mu zato grozil odpoklic. 

Na ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da preiskujejo sum zlorabe z dokumenti ministrstva, ki jih uporablja v komunikaciji med uslužbenci po mreži, ki obsega okoli 60 diplomatsko-konzularnih predstavništev. Obravnavajo sum zlorabe pri ravnanju z dokumenti. Kajzerja naj bi že poklicali na zagovor, a bodo morali sum zlorabe tudi dokazati. Če se bo izkazal za utemeljen, naj bi ga predčasno odpoklicali.

S tem naj bi se strinjal tudi Robert Golob, ukaz o odpoklicu pa bo v primeru dokazane zlorabe moral podpisati tudi predsednik republike Borut Pahor

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 7
  • ico8 14:54 13.september 2022.

    Popolnoma normalna reakcija pernate vlade in ostalih nosilcev rdecih hozentregerjev. Vidis in prijavis lopova, ki krade, ti v arest! Stalin bi bil ponosen na vas, no ja, samo nekaj se manjka....

  • jakec1575 14:21 13.september 2022.

    Jashari klosari tvitari

  • PaPajapopi 14:17 13.september 2022.

    Sami izdajalci naroda in ritolizci, ki lezejo v rit Kalimerotu.