Slovenija
20358 ogledov

Pasma, ki spominja na medveda

Ameriška akita - Psarna Ferapede Psarna Ferapede
Ameriške akite so veliki in močni psi, ki veljajo za odlične čuvaje. Čeprav s svojim videzom občasno poženejo strah v kosti, pa se s pravo vzgojo prelevijo v izjemno ljubeznive ljubljenčke.

V sklopu Žurnalovega Festivala za ljubitelje živali, ki se bo odvijal 10. junija v Novi Gorici (Trg Edvarda Kardelja 1), si boste lahko ogledali tudi starodavno pasmo, ki izvira iz Japonske in je že stoletja nacionalni simbol te države. Pri tem govorimo o pasmi ameriška akita, ki s svojo velikostjo in lepoto zagotovo navduši vsakega posameznika.

Prav to se je zgodilo tudi Sebastjanu Jančiku iz psarne Ferapede, ki že vrsto let vzreja to čudovito pasmo. "Za to pasmo sem se odločil, ker smo iskali velikega, odločnega psa, ki bi bil tudi primeren čuvaj," je dejal ter poudaril, da je že od nekdaj gojil naklonjenost velikim polarnim psom 5. FCI skupine (polarni psi in špici), saj so ti zaradi svojega mogočnega videza in odločnega karakterja naravnost edinstveni.

Predstavitve pasem si boste lahko ogledali na Festivalu za ljubitelje živali na travniku pred občinsko palačo (Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica). Dogodek bo 10. junija med 15. in 21. uro, v primeru slabega vremena ga bomo iz 10. premaknili na 17. junij. 
 

Mišičasta pasma z distinktivno črno obrazno masko

Ameriške akite so različnih barv, vendar je ta vedno v kombinaciji z belo. "Pomembna je črna obrazna maska. Akita je lahko tudi popolnoma bela, v tem primeru ne sme imeti črne obrazne maske," je razložil. Njihova dlaka je gosta, srednje dolga in sestavljena iz dlake ter poddlake.

Ameriške akite so razmeroma veliki in močni psi, samice tehtajo od 30 do 40 kilogramov, njihova plečna višina pa je med 61 in 66 centimetrov. Samci ameriške akite so precej težji in lahko tehtajo tudi do 60 kilogramov, njihova višina se giba med 66 in 71 centimetrov. "Telo je mišičasto in močno, glava spominja na medveda. Ušesa so pokončna in majhna. Rep je košat ter zavit čez hrbet," je opisal Jančik.

1/3
Psarna Ferapede
Na srečo se pasma ne srečuje s prekomernimi zdravstvenimi težavami, je še izpostavil. Kot pri ostalih pasmah se lahko pojavljajo težave s kožo, možni pa so tudi primeri avtoimunskih bolezni.

Izjemno trmasti, a ljubeznivi

Jančik je opozoril, da je pasma zelo zahtevna glede vzgoje, saj so psi veliki in močni, obenem pa izjemno trmasti ter svojeglavi. "Pri vzgoji moramo biti disciplinirani, odločni in dosledni. Vzgoja mladiča in mladega zahteva veliko časa in potrpljenja," je svetoval ter poudaril, da ameriške akite kažejo svoj lovski nagon, saj so bili v osnovi to lovski psi. Vzgojeni so bili namreč za lov na velike zveri kot so medvedi in volkovi.

Vseeno pa Jančik miri ter trdi, da se ves ta trden trud obrestuje, saj kuža vrača ogromno ljubezni in postane čudovit hišni ljubljenček.

 

Previdno ob nakupu

"Pri nakupu moramo biti pozorni na poreklo in zdravstveno stanje staršev. Imeti morajo opravljene teste za vzrejo," je opozoril Jančik. Sam namreč opaža, da se na trgu pojavlja veliko psov tako imenovane dvoriščne vzreje, kjer poreklo mladiča ni razvidno. Poleg tega tudi svetuje, da naj se zanašamo na svoj prvi vtis psa, saj ta največ pove o zdravstvenem stanju psa.

"Mladič mora imeti popolno zobovje in mora biti zdrav. Pomembno je, da je mladič pred odhodom v nov dom veterinarsko pregledan, seveda tudi cepljen in čipiran. Dobro je, če si lahko ogledamo tudi starše mladičev, saj so oni pravo ogledalo potomcev."

Skrbnik mora biti odločen

"Kuža zaradi svoje velikosti in moči zahteva močnega ter skrbnega skrbnika," je dejal Jančik ter opozoril, da pasma zagotovo ni primerna za starejše ljudi, saj je psa v primeru zaleta, kadar steče za divjad ali mačko, izjemno težko zadržati. "Če ima družina majhne otroke, je treba otroke vzgajati v duhu, da pes ni igrača. Kljub temu, da nas ima kuža neizmerno rad, je še zmeraj kosmat za ušesi."

10. junij 2023 10. - 16. ure Vizita za živali Festival za ljubitelje živali 2023: 10. junija v Novi Gorici

"Kljub velikosti in nerodnosti, so prave maze"

Ameriška akita - Psarna Ferapede | Avtor: Psarna Ferapede Psarna Ferapede
S svojim psom Mikeom se Sebastjan Jančik pogosto udeležuje pasjih razstav, na kar ima veliko lepih kot tudi smešnih spominov. "Naš pes Mike je na razstavi med ocenjevanjem konkurenčnega psa z zadnjico potisnil 10 letnega sina v ocenjevalni krog. Zaradi velike teže psa je sin pred vsemi padel na trebuh. Na ta račun je še vedno veliko smeha. Naš Mike je kljub svoje velikosti in včasih tudi nerodnosti prava družinska maza," je svojo anekdoto delil Jančik.

Za zaključek je še dodal, da je njihovo življenje s temi kužki polno dogodivščin in aktivnosti. Pri vzgoji in vzreji pomagajo prav vsi družinski člani. "Seveda se otroci najbolj razveselijo mladičkov, ko pa odidejo v nove domove, pa pritečejo tudi še kakšne solze," je še zaključil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.