Slovenija
12 ogledov

Patrije odmevajo v tujini

Za dobavo oklepnikov Patria Ministrstvu za obrambo je odgovoren Rotis, zastopnik Žurnal24 main
Bo Slovenija zaradi pasivnosti organov pregona dobila črno piko?

Protikorupcijska skupina pri OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) natančno spremlja dogajanje, povezano s korupcijsko afero Patria. To nam je potrdil Drago Kos, ki v organu OECD predstavlja Slovenijo.

O domnevno nezakonitih poslih Patrie je v OECD doslej poročala le Finska. Potem ko je preiskavo uvedla še Slovenija, OECD pričakuje tudi naše odgovore, ki jih bo moral Kos posredovati oktobra. Če organi pregona ne bodo opravili svojega dela, bo Slovenija deležna hude kritike, je prepričan Drago Kos.

 

OECD zelo kritična

Huda kritika. Že poročilo OECD iz leta 2007 o boju proti korupciji je do Slovenije zelo kritično. Drago Kos, slovenski predstavnik v OECD, pravi, da organizacija tako resnih izrazov, kot je "zavedanje o pomenu boja proti korupciji je v Sloveniji slabo ..." ni uporabljala v primeru nobene druge države doslej.

To bo negativno vplivalo tudi na pogajanja o članstvu Slovenije v tej elitni organizaciji, ki oblikuje globalne gospodarske standarde. Slovenija se sicer za članstvo v OECD poteguje že od leta 1996, državi pa bi vstop prinesel večjo politično težo in tudi ekonomsko kredibilnost.

Lahko Patria izgubi posel?
V družbi Sistemska tehnika (ST) so prepričani, da se na ministrstvu za obrambo pogodbenih določil, ki so jih sklenili s Patrio, ne držijo in da bi morali na podlagi protikorupcijske klavzule že zdavaj odstopiti od posla. Direktor ST Milan Švajger je prepričan, da se minister Erjavec spreneveda, ko se sklicuje na to, da nikomur, ki je imel polna pooblastila pri sodelovanju v poslu s Patrio, krivda še ni dokazana.

Pravni vidik
Pravno samo sum korupcije seveda ni dovolj, za prekinitev pogodbe mora biti dokazana krivda. Kot nam je pojasnil pravnik Lojze Ude, pa bi pogodbo s Patrio zaradi korupcijskih razlogov morali prekiniti tudi, če bi prišlo do obsodbe na Finskem in bi bil obsojenec dokazano povezan s slovenskimi akterji. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.