Slovenija
28 ogledov

Po izpadu iz DZ v bankrot?

Katarina Kresal Gregor Katič
LDS. Drastični padec prihodkov iz proračuna. Večina računov še kar blokiranih.

Posledice. LDS bo letos iz proračuna prejela 170 tisočakov. Ker so izpadli iz parlamenta, se bodo njihovi prihodki prepolovili. Kljub dolgovom njihov generalni sekretar Uroš Petohleb pravi, da se “bankrota ne bojijo”.

Stranka ne more v stečaj

Morda tudi zato, ker ni jasno, ali lahko politične stranke sploh bankrotirajo. Pravnik Rajko Pirnat pravi, da sodne prakse tu ni, zato ni jasno, kakšen bi bil postopek. “Stečaj ne sme pomeniti prenehanja obstoja stranke, saj bi to poseglo v ustavno pravico ljudi do političnega organiziranja,” pojasnjuje. V praksi bi bil bankrot stranke bolj videti kot prisilna poravnava, kjer bi stranka ostala brez vsega premoženja. “A ni jasno, kako bi sodišče lahko odvzelo pooblastilo zastopniku, recimo predsedniku stranke,” opozarja Pirnat. Ni jasno, kako bi stranka poslovala, saj bi vsi morebitni prilivi šli v stečajno maso.

LDS bo v še večjih težavah

Politične stranke se financirajo tudi iz državnega proračuna. Znesek, ki jim bo namenjen prihodnje leto, verjetno ne bo presegel letošnjega. Glede na to, da je LDS dosegla 1,46 odstotka glasov, bodo iz proračuna verjetno dobili nekaj manj, kot je dobivala Lipa. Ti so pred tremi leti dosegli 1,81 odstotka vseh glasov in na leto prejeli okoli 80 tisoč evrov. Če LDS članstvo ne bo upadlo, bodo na leto pobrali še slabih 40 tisoč evrov. Do oktobra so jim državljani namenili okoli štiri tisočake iz naslova dohodnine, občine pa 204 tisoč evrov. LDS ima težave predvsem zaradi velikih dolgov, ki naj bi znašali okoli milijona evrov. “Že prej nismo imeli veliko dotacij, zato menimo, da to našega finančnega stanja ne bo bistveno poslabšalo,” dodaja Petohleb. V stranki naj bi pripravljali tudi ustrezne sanacijske ukrepe.

Nič bolje za Zares in SD

Ker se iz proračuna financirajo le stranke, ki so dosegle več kot odstotek vseh glasov, Zares ne bo dobival državnega denarja. Dobivali pa ga bosta neparlamentarni stranki SNS in TRS. Jankovićeva stranka bo verjetno dobila okoli 800 tisoč evrov. SD je letos dobila 840 tisočakov, po novem jih bo okoli 280.

Komentarjev 10
  • Dusan Mmarn 13:53 07.december 2011.

    EDINO VESELJE TEH VOLITEV JE ZAME IZPAD KRESALKE IN GOLOBCKA IZ PARLAMENTA. koliko sprenevedanja in poneumljanja naroda sta si privoscila pa ta dva je bil0o res prevec. saj res nimamo vsi diplom a tudi brez teh nismo butasti nekatefri imamo ...prikaži več pa se svoje misljenje .-TRENUTNO SE- take umazene igrice pa vedno dobijo konec vztrajnost je lepa cednost . obema zelim da se nikoli vec ne pojavite v politiki . .cudim pa se njunim tesnim sodelavcem ki se verujejo vanju . a kaj jim drugega preostrane .takih nihce noce sprejeti pod svoje okrilje so preslepi za vse okoli sebe..zal .so potonili skupaj z kapitanom . malo cudno a ponavadi potone samo kapitan . torej jih ni skoda ........

  • Žurnalček 00:03 07.december 2011.

    Daj no razlož to svojo trditev, ker kolker jaz vem vem pa veliko je doslej največ škode SLO naredil Janša in SDS in tov 4 letih vladanja in 2 letih kraje in švercanja orožja !

  • Žurnalček 00:00 07.december 2011.

    Kaj tebi na pol ure pada po en stavek na pamet!