Slovenija
18 ogledov

Po prijetju pirata 47 milijonov "pomoči"

Ustanovitelja The Pirate Bay Gottfrid Svartholm Warg (levo) in Peter Sunde (desn EPA
Kambodža je prejšnji teden aretirala na švedskem obtoženega spletnega pirata. Nekaj dni kasneje ji je Švedska nakazala visoko finančno pomoč.

Gottfrid Svartholm Warg je bil na Švedskem leta 2009 obsojen, ker je kot soustanovitelj na spletno stran The Pirate Bay naložil 33 sicer z avtorskimi pravicami zaščitenih datotek.

Warg je po sojenju sicer izginil neznano kam, prejšnji teden pa so ga prijeli v Kambodži. Kot so včeraj poročale agencije, ga zdaj čaka izročitev Švedski. Državi sporazuma o izročanju sicer nista podpisali, so pa Švedski predstavniki poleteli v Kambodžo in tamkajšnje organe s sodnimi dokumenti prepričali v predajo švedskega državljana. Za izročitev bo namesto običajnih poti verjetno potrebna kakšna druga, kot je odvzem vizuma, ugotavljajo tuje agencije.

Ravno tako včeraj pa je na dan prišla tudi vest, da je Švedska Kambodži preračunano nakazala okoli 47 milijonov evrov. Nakazali so jih kot pomoč za "dosego ciljev s področja človekovih pravic, izobraževanja in preprečevanja podnebnih sprememb".

Sedemindvajsetletnega Warga na Švedskem čaka leto zapora, sodišče pa mu je tudi naložilo, da velikim založnikom skupaj s tremi soobtoženimi plača tudi več milijonov evrov kazni za povzročeno škodo.

Odmevno sojenje piratom na Švedskem leta 2009 je v javnosti sprožilo ogorčenje in tudi novo vrsto strank, piratske stranke. Švedska piratska stranka ima trenutno v evropskem parlamentu kar dva predstavnika.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 11:30 06.september 2012.

    Opasna tale Švedska, očitno so na plačilni listi Hollywooda oz interesnih skupin iz ZDA.Sam poglejte primer Wikileaksa oz julian Assanga.