Slovenija
19907 ogledov

Po prostem dnevu za solidarnost še delovne sobote?

Robert Golob Žan Kolman/KPV
Druge sobote v mesecu do konca leta naj bi bile delovne.

Vlada naj bi na jutrišnji seji potrdila besedilo interventnega zakona za lajšanje posledic poplav, ki predvideva tudi uveljavitev solidarnostnih delovnih sobot. 

Prostovoljna odločitev podjetij

Predlog je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, predvideva pa, da bi bila delovna vsaka druga sobota v mesecu do konca leta, zaslužek pa bi se stekal v poseben sklad za obnovo. Predlog predvideva, da bi se delavec odpovedal neto plačilu, enak znesek bi v sklad prispeval delodajalec, država pa bi se odpovedala prispevkom. Podjetja bi se za izvedbo solidarnostne sobote odločala prostovoljno. 

Han: Še veliko nedorečenega

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je pred včerajšnjo sejo vlade priznal, da je glede tega nedorečenih še veliko podrobnosti, ena od teh je, kako bi v solidarnostni sklad prispevala podjetja, ki se za delo ne bi odločila in kaj bi bilo s podjetji, ki so bila poplavljena. Prav tako še ni pripravljenih projekcij, koliko sredstev bi se na ta račun zbralo v skladu. 

"Tukaj seveda vidimo odstopanje od tistega, kar bi bilo pošteno predvsem za podjetja, ki imajo veliko zaposlenih. Včasih število zaposlenih ni sorazmerno z dobičkom, ki ga posamezno podjetje ustvarja. Bolj pošteno bi bilo, da bi to solidarnostno pomoč določili glede na dobiček podjetja," pa je za Pop TV opozoril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar. 

Višja socialna pomoč in nadomestilo plače

Med ukrepi, ki naj bi jih uvedel zakon, se omenja tudi vzpostavitev tehničnih pisarn, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, izredna denarna socialna pomoč in nadomestilo plače za tiste, ki so pomagali pri čiščenju poplavljenih podjetij.

poplave krška vas Slovenija Izredna socialna pomoč do 8000 evrov. Kdo je upravičen?

Prav tako bi zakon lahko prinesel moratorij na posojila oziroma subvencioniranje obresti posojil pri nakupu novih strojev in opreme ter izdaja državnih obveznic.

 

Komentarjev 70
  • polona_miran 07:35 24.avgust 2023.

    Mi bomo delali v soboto, politiki pa bodo z našim denarjem kupovali orožje za Ukrajino...ja ja ja...ubogi nesrečni ljudje, ki jih je prizadela ta katastrofa, ker...od te države ne bodo dobili NIČ drugo kot le obljube...

  • Avatar R_D
    R_D 20:57 23.avgust 2023.

    Fašistična goveda na oblasti govorijo o poštenosti, nihče pa ne omenja javnega sektorja. Torej, imajo 20% višje pkače in 10 dni več dopusta in jim ne bo treba nič prispevat. Levaki, še vedno plešete?

  • Avatar jate
    jate 20:36 23.avgust 2023.

    ma seveda,kako da ne...namerno bom bila vsako soboto fraj...itak mi pripada en dan v tednu torej naj bo sobota